2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egy hangfelvétel szerint centralizált romapolitikát akar Farkas Flórián
2010. 11. 17. 00:00

Farkas Flórián szerint a jelenlegi Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) "a nullával egyenlő politikát folytatott", és ennek véget kell vetni.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő egy a világhálóra felkerült hangfelvételen úgy fogalmazott: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt, és, mint mondta, nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki.

 

A roma politikus a 12 perces hangfelvételen beszédében utalt arra, hogy már zároltatta minden állami támogatás, pénzforrás kifizetését, és csak néhány esetben engedélyezett ösztöndíj-kifizetéseket olyanoknak, akiknek a továbbtanulása veszélybe került. Szavai szerint zárolva lesz a pénz mindaddig, amíg a január 9-én esedékes kisebbségi választás után a testületek meg nem alakulnak, "amíg ott olyan hiteles vezetők nem lesznek, akikben én megbízok, akiket ismerek, mert a javaslatot, ha úgy teszik, a döntést én hozom meg" - jelentette ki.

 

Farkas Flórián azt mondta: az az "alapítványosdi játszma", ami eddig volt, Macika (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány), Kisebbségi Közalapítvány, OFA (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) meg a többi, megszűnnek, ezentúl a pénz kezelése egy helyen lesz, és azt ő irányítja.

 

"Én irányítom. Ebben én fogok dönteni. Én rakom be oda azokat az embereket, akik majd meghozzák a javaslataikat, mert nincs értelme, hogy alapítványokba toljuk be a pénz, miközben nincsenek programok" - fogalmazott a miniszteri biztos, hozzáfűzve, az új tárcaközi bizottság, amelynek társelnöke, két-három havonta az összes tárcát beszámoltatja a romatámogatásokra szánt forrásaikról, programjaikról, így a tudtukon kívül semmilyen döntés nem születhet.

 

A 2011-es költségvetés-tervezetre utalva Farkas Flórián azt mondta, nem fog olyan javaslatot tenni, amelyben nem látja a múltat, a jövőt, hogy a pénz garantáltan jó helyre fordítják. "Véget akarok vetni annak, hogy csak morzsákat kapjunk" - fogalmazott a képviselő, aki tagja a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzatnak is, megjegyezve, a működési költség mellett szükség van programorientált támogatásra is, oly módon, hogy ne kelljen minden évben pályáznia az arra érdemes, és jó programot lebonyolító szervezetnek, hanem automatikusan kapja a forrást.

 

Farkas Flórián szerint a jelenlegi Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) "a nullával egyenlő politikát folytatott", és ennek véget kell vetni. Ezután - a hangfelvétel szerint - fórumon részt vevő kisebbségi önkormányzati képviselők egyhangú szavazással megalakították az ideiglenes FCÖ-t, és elnökké választották Gáspár Szilviát, társelnökké pedig Benga-Oláh Tibort, Csóka Jánost, Kozma Blankát és Lakatos Lászlót. A "megszavazott" képviselők egy-egy civil szervezetet képviselnek.

 

Közölte, a meghozott döntésekről tájékoztatja az érintett kerületek polgármestereit és Tarlós István főpolgármestert.

 

Az Országos Választási Bizottság az országos kisebbségi választásokat január 9-re tűzte ki; csak a települési kisebbségi önkormányzat tagjai - tehát akiket az október 3-i kisebbségi választáson kisebbségi képviselővé választottak - voksolhatnak. Az elektorok a területi és az országos kisebbségi önkormányzat tagjairól lista alapján döntenek.

 

Országosan a legtöbb mandátumot a Lungo Drom szerezte, míg a fővárosban ugyanannyi, 23 képviselője lett, mint a kisebbségi választásokon harmadik erővé vált Roma Polgári Tömörülésnek, amelynek elnöke, Makai István a jelenlegi FCÖ-t irányítja.

 

A nap folyamán Farkas Flóriánt többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnie az MTI-nek.