HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy hangfelvétel szerint centralizált romapolitikát akar Farkas Flórián

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Egy az általa centralizált fővárosi és országos romapolitika kialakítását vázolta fel a napokban tartott budapesti fórumon Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, akinek jelenlétében két hónappal a kisebbségi választások előtt megalakították az "ideiglenes" Fővárosi Cigány Önkormányzatot is.

Hirdetmény

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő egy a világhálóra felkerült hangfelvételen úgy fogalmazott: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt, és, mint mondta, nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki.

 

A roma politikus a 12 perces hangfelvételen beszédében utalt arra, hogy már zároltatta minden állami támogatás, pénzforrás kifizetését, és csak néhány esetben engedélyezett ösztöndíj-kifizetéseket olyanoknak, akiknek a továbbtanulása veszélybe került. Szavai szerint zárolva lesz a pénz mindaddig, amíg a január 9-én esedékes kisebbségi választás után a testületek meg nem alakulnak, "amíg ott olyan hiteles vezetők nem lesznek, akikben én megbízok, akiket ismerek, mert a javaslatot, ha úgy teszik, a döntést én hozom meg" - jelentette ki.

 

Farkas Flórián azt mondta: az az "alapítványosdi játszma", ami eddig volt, Macika (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány), Kisebbségi Közalapítvány, OFA (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) meg a többi, megszűnnek, ezentúl a pénz kezelése egy helyen lesz, és azt ő irányítja.

 

"Én irányítom. Ebben én fogok dönteni. Én rakom be oda azokat az embereket, akik majd meghozzák a javaslataikat, mert nincs értelme, hogy alapítványokba toljuk be a pénz, miközben nincsenek programok" - fogalmazott a miniszteri biztos, hozzáfűzve, az új tárcaközi bizottság, amelynek társelnöke, két-három havonta az összes tárcát beszámoltatja a romatámogatásokra szánt forrásaikról, programjaikról, így a tudtukon kívül semmilyen döntés nem születhet.

 

A 2011-es költségvetés-tervezetre utalva Farkas Flórián azt mondta, nem fog olyan javaslatot tenni, amelyben nem látja a múltat, a jövőt, hogy a pénz garantáltan jó helyre fordítják. "Véget akarok vetni annak, hogy csak morzsákat kapjunk" - fogalmazott a képviselő, aki tagja a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzatnak is, megjegyezve, a működési költség mellett szükség van programorientált támogatásra is, oly módon, hogy ne kelljen minden évben pályáznia az arra érdemes, és jó programot lebonyolító szervezetnek, hanem automatikusan kapja a forrást.

 

Farkas Flórián szerint a jelenlegi Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) "a nullával egyenlő politikát folytatott", és ennek véget kell vetni. Ezután - a hangfelvétel szerint - fórumon részt vevő kisebbségi önkormányzati képviselők egyhangú szavazással megalakították az ideiglenes FCÖ-t, és elnökké választották Gáspár Szilviát, társelnökké pedig Benga-Oláh Tibort, Csóka Jánost, Kozma Blankát és Lakatos Lászlót. A "megszavazott" képviselők egy-egy civil szervezetet képviselnek.

 

Közölte, a meghozott döntésekről tájékoztatja az érintett kerületek polgármestereit és Tarlós István főpolgármestert.

 

Az Országos Választási Bizottság az országos kisebbségi választásokat január 9-re tűzte ki; csak a települési kisebbségi önkormányzat tagjai - tehát akiket az október 3-i kisebbségi választáson kisebbségi képviselővé választottak - voksolhatnak. Az elektorok a területi és az országos kisebbségi önkormányzat tagjairól lista alapján döntenek.

 

Országosan a legtöbb mandátumot a Lungo Drom szerezte, míg a fővárosban ugyanannyi, 23 képviselője lett, mint a kisebbségi választásokon harmadik erővé vált Roma Polgári Tömörülésnek, amelynek elnöke, Makai István a jelenlegi FCÖ-t irányítja.

 

A nap folyamán Farkas Flóriánt többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnie az MTI-nek.VIDEÓGALÉRIA

Centralizált romapolitikát akar Farkas Flórián

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő egy a világhálóra felkerült hangfelvételen úgy fogalmazott: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt, és, mint mondta, nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki.

Centralizált romapolitikát akar Farkas Flórián2010 November 17  |

Centralizált romapolitikát akar Farkas FlóriánFarkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő egy a világhálóra felkerült hangfelvételen úgy fogalmazott: azok a kisebbségi képviselők, romaszervezetek, amelyek nem mennek be az általa felvázolt rendszerbe, nem kapnak pénzt, és, mint mondta, nem tesz egy fillért sem olyan országos vagy területi cigány önkormányzatba, amelyet nem az általa irányított szervezet színeiben vezetnek. "Ha nem jöttök be a rendszerbe, és az nem lesz átlátható, abban nem lesz pénz" - jelentette ki.
Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   bojgo10  | 2010 November 21 22:43:06 like(0) dislike(0)

Az előttem hozászólónak nincs igazza mert ha oda figyelnél egy kicsit Flóri nem azt mondta hogy csak a Lungo-Dromosok kapnak támogatást hanem azok akik azt a programot el fogadják amit ö- fel vázol. Eben igazza van mert az elmult évek során azok a pénzek nem ara lettek költve amire kellet volna.

#1   pályi  | 2010 November 17 18:29:57 like(1) dislike(1)

Való igaz SZabolcsban is azzal kampányolt hogy csak az álltala vezetett LD-sek kapnak költségvetésen felül pénzt. Sőt azzal hülyitik az elektorokat hogy száznegyven ezerforintos fizetése lesz mindenkinek ki az LD-re szavaz. Az alelnöke L. István akit most itéltek el csalásért fog felelni az elszámoltatásokért. Egy ELITÉLT? Nem rossz. Hát ha most a nem cigány társadalom bűnözőknek tituláltak akkor most az tényleg ránk illik, mert a most megválasztható vezetők 99%-ka, elitélt vagy itéletre vár, vagy ép a börtön behívójára ez az UNIÓS gondolkodás a FIDESZ Régi álma valósult meg mert így a társadalmunk rendjében elmondható hogy ime a bűnözők is irányító szerepet kaphat politikájának végrehajtásában. Csak az a szomorú hogy Én nem vagyok bűnöző és mégis osszemosnak ezekkel a nem embernek nevezett megélhetésipolitikusokkal.Szomorúvagyok hogy idá-ig sűlyedt a FIDESZ VEZETÉSE. ÉN nem ezért szavaztam rájuk. Azt hittem Én balga hogy legalább erkölcsi bizonyítványt kérnek a leendő CIGÁNY vezetőjelőltektől.a politika tisztasága érdekében amit a FIDESZ hírdetett. Így ki ábrándított a jövőjükre vonatkoztatva, hiteltelenek, minjdadig míg államtitkári szinten van a bűnözés összetartva.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt