HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

MCF: megállapodást kötnének a cigányság szervezetei

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 November 12    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Megállapodást kötnének a különböző pártállású romaszervezetek, köztük a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF ) és a Lungo Drom (LD) a cigányság helyzetének javítása érdekében - közölte az MCF elnökhelyettese az előző napi egyeztetés eredményeit ismertetve pénteken az MTI-vel.

Hirdetmény

Ifj. Bogdán János, aki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője is, tudatta: Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke kezdeményezte a helyhatósági választások után az MCF és az LD közötti megállapodást. A kezdeményezést az MCF elnöksége pozitívan fogadta, az egyeztetés a végéhez közeledik, a két szervezet rövid időn belül aláírja a megállapodást.

 

Közlése szerint az MCF és az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán által összehívott csütörtöki találkozón 14 olyan civil szervezet képviseltette magát, amely az októberi kisebbségi választáson jelöltet állított és mandátumot szerzett. A résztvevők egyetértettek azzal a kezdeményezéssel, amelynek fő célja egy új romapolitikai együttműködési rendszer kialakítása. Ifj. Bogdán János kiemelte: ezzel a lépéssel a magyarországi cigányság 20 éves követelését, elvárását teljesíti a két legnagyobb romaszervezet.

 

Az elnökhelyettes közleményében azt írta: Kolompár Orbán szerint az együttműködés megteremti a romatársadalmon belül a békét, biztosítja a helyi kisebbségi önkormányzatok, illetve a roma civil szervezetek számára a szakmai és politikai hátteret, emellett véget vet a politikai megosztottságnak.

 

Hozzátette: éppen ezért minden szervezetnek egybe kell tömörülnie a januári országos és területi kisebbségi választásokra, közös listán kell szerepelniük. Ifj. Bogdán János szerint a cigányszervezetek megállapodását még inkább indokolja, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökségét látja el január 1-jétől.

 

Az érintett szervezetek egyetértenek azzal, hogy a közös fellépés és érdekérvényesítés kell, hogy jellemezze a romapolitikát az elkövetkező években. Az egyeztetés végén az újraszerveződött MCF választási szövetség arra kérte Kolompár Orbán elnököt, hogy november 30-ig írják alá a szerződést Farkas Flórián LD-elnökkel.

 

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a Lungo Drom 2.289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-ai kisebbségi választásokon. A januárban esedékes területi és országos kisebbségi választásokon csak a mandátumot elnyert képviselők szavazhatnak a felállított listákra. Listát csak az a szervezet állíthat, amely országos szinten 10 százalékos eredményt ért el.

 

Négy évvel ezelőtt ez csak két szervezetnek, a Lungo Dromnak és az MCF választási szövetségnek sikerült. Az idén az október 3-ai választásokon harmadik erőként jelentkezett a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Makai István vezette Roma Polgári Tömörülés (RPT), amely a Cigány Szervezetek Országos Szövetségével (CSZOSZ) és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei szervezetével együtt csaknem 1300 közös jelöltet állított mintegy 300 településen, és mintegy 700 mandátumot szereztek meg.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 4 hozzászólás érkezett.

#4   romungro  | 2010 November 15 21:26:42 like(0) dislike(0)

Elvtelen emberek elvtelen alkuja. Kolompár a büntetés elkerülését várja ettől, Farkas Flórián pedig az ázsiója növekedését a Fidesznél. A cigányság valós érdeke az, hogy ezt a két embert örökre száműzze a politikából.

#3   csabi8  | 2010 November 14 14:42:56 like(0) dislike(0)

Így legyen! Kivel fogjunk össze, ha nem egymással?

#2   bojgo10  | 2010 November 12 21:53:13 like(0) dislike(0)

Remélem hogy 2014 re már a mérleg nyelve lesz a Magyarországi Cigányság Politikailag.

Szőcsi Lajios F CKÖ elnök

#1   bojgo10  | 2010 November 12 21:50:58 like(0) dislike(0)

Már régen ezt kellet volna tenni és most nem tehetnék meg a Polgármesterek azt hogy ki rugják a cigány vezetőket a hivatalból

Szőcsi Lajos CKÖ elnök


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt