HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bulgária azt ígéri, elejét veszi a romák EU-ba irányuló kivándorlásának

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, Bulgária
2010 November 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Bulgária, amely azt reméli, hogy jövőre csatlakozhat a schengeni övezethez, mindent megtesz azért, hogy elejét vegye a roma kisebbség európai uniós országokba irányuló kivándorlásának - jelentette ki Cvetan Cvetanov belügyminiszter.

Hirdetmény

"Utasítottuk a tárca regionális igazgatóságait, hogy akadályozzák meg a romák szervezett kivándorlását" - mondta a külföldi médiának tartott szófiai sajtóértekezletén a miniszter, utalva arra, hogy hálózatok szervezik a cigányok kiutazását az uniós országokba, ahol azután feketén dolgoztatják őket.

 

"A bolgár kormány komplex stratégia kialakításán dolgozik, hogy összefogja az állami intézmények ez irányú erőfeszítéseit", mindenekelőtt a  gyerekek beiskolázása terén - fűzte hozzá.

 

Bulgária azt reméli, hogy Romániával együtt 2011 első felében csatlakozhat a személyek szabad áramlását biztosítani hivatott uniós térséghez - hangsúlyozta Cvetanov a keddi eseményen. A romakérdés azonban feszültséget keltett az unió tagjai között.

 

Franciaországból idén több száz illegálisan ott tartózkodó bulgáriai és romániai cigányt küldtek haza, s a francia hatóságok bírálták a két országot, amiért keveset tesznek a romák hazai helyzetének javításáért. Az olasz hatóságok szintén keményen léptek fel a külföldről érkezett romákkal szemben.

 

Megfigyelők szerint az a tény, hogy az unióhoz 2007-ben csatlakozó két balkáni országnak nem sikerült meggátolnia a roma kisebbség külföldre tódulását, meghiúsíthatja Szófia és Bukarest schengeni csatlakozási törekvéseit. Cvetanov nyilvánvalóan erre reagált a romák integrációjára irányuló kormányzati lépések bejelentésével.

 

A 7,2 milliós lakosságú országban mintegy 700 ezres cigány kisebbség él, többségük teljes szegénységben.

 

A miniszter megismételte: országa maradéktalanul felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagja legyen, és őrizze az övezet külső határát, miután a Brüsszeltől erre kapott támogatásból megerősítette határainak ellenőrzését.

 

Szófia és Bukarest azt reméli, hogy már márciusban csatlakozhat az övezethez, amelynek Nagy-Britannia, Írország, Bulgária, Románia és Ciprus kivételével minden EU-ország tagja. Európai források azonban a francia hírügynökségnek azt mondták, hogy ezt nem hagyják jóvá.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt