2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Idén már több tízezer romát toloncoltak ki
2010. 11. 05. 00:00

A francia hatóságok azt állítják, hogy a romák maguktól döntöttek a hazatérés mellett, míg a bolgár külügyminisztérium jelentése szerint kevesebb mint száz személy fordult vissza önként hazájába.

Idén csaknem hatezer személyt úgynevezett támogatott visszatérés keretében küldtek haza - ők repjegyet és 300 euró készpénzt kaptak. A francia hatóságok azt állítják, hogy a romák maguktól döntöttek a hazatérés mellett, míg a bolgár külügyminisztérium jelentése szerint kevesebb mint száz bolgár nemzetiségű személy fordult vissza önként hazájába, miután megkapták repjegyüket és a készpénzt. Ezt a gyakorlatot egy szeptemberi szófiai tüntetésen zsarolásnak nevezték a romák.

A román és bolgár romák vízum nélkül is beléphetnek Franciaországba, de csak akkor maradhatnak az országban, ha munkát találnak, tanulmányokba kezdenek, vagy bármilyen más módon beilleszkednek a társadalomba.

A bolgár kormány visszafogottan reagált a romák elleni intézkedésekre, a nemzeti média szerint nyilvánvalóan azért, mert félnek, hogy a két ország közötti feszültség veszélybe sodorhatja Bulgária schengeni csatlakozását. A 2011-re tervezett csatlakozás a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov legdédelgetettebb álmai közé tartozik.

A romák kitelepítése júliusban kezdődött el, miután Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy három hónapon belül 300 illegális táborhelyet kell felszámolni országszerte. Franciaországot nemzetközi szinten élesen kritizálják keményvonalas intézkedései miatt.