2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szerdára felszámolják az átmeneti közösségi szállást Devecserben
2010. 11. 01. 00:00

Azok az emberek is számíthatnak az önkormányzat és a kormány támogatására, akik a Dankó-telepen éltek - sokszor jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között közölte Toldi Tamás polgármester.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) , Devecser polgármestere felidézte, a város legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen élő romák közül a volt bíróság épületében, a zeneiskolaként üzemelő intézmény három tantermében több mint 40 embert helyeztek el az iszapömlés utáni első két héten, de időközben többségük rokonokhoz, ismerősökhöz, illetve albérletbe költözött.

 

A városvezető elmondása szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a még a közösségi szálláson lévő három család számára Devecserben átmenetileg üres házakat bérelnek, de lakhatásuk végleges megoldásához a három hónapos bérlet letelte után az önkormányzat a tervek szerint a kármentő alapból, vagy az állami támogatásból megvásárolja az ingatlanokat. Az ehhez szükséges szerződések előkészítése,a  jogi eljárások már megkezdődtek, a családok várhatóan szerdán költözhetnek be - tette hozzá.

 

A kormányzat és a védelmi bizottság tervei szerint azoknak a károsultaknak, akik nem segélyszervezetek támogatásával, hanem önerőből költöztek átmenetileg albérletbe, illetve rokonokhoz, ismerősökhöz, lakástámogatási hozzájárulást fizetnek majd, tekintettel arra, hogy a szállásadónak is pluszköltségekkel kell számolnia.

 

Hétfőn délelőtt, amikor az MTI tudósítója meglátogatta a megsemmisült Dankó-telepről kiköltöztetett, és a zeneiskolában elszállásolt romákat, az emberek matracokon a földön aludtak vagy tévét néztek, és villanyrezsón főztek, bár az ellátásukról gondoskodnak a hatóságok. Többen azt mondták, kissé megnyugodtak most, hogy megtudták, albérletbe költözhetnek, mivel attól tartottak, a karácsonyt is ott kell majd tölteniük. A használt, de jó állapotú családi házakat adományokból rendezik majd be, ugyanis az október 4-én délután bekövetkezett katasztrófa során ruhájukat, személyes tárgyaikat és minden ingóságukat elvesztették. Megjegyezték, próbáltak már korábban is albérletet keresni, de a segélyszervezettől kapott címek megtekintése után a bérbeadók visszamondták a hirdetést. Erről panaszt tettek a polgármesternek és a támogató szervezetnek is.

 

Toldi Tamás polgármester - megismételve az Országos és Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökeinek korábban tett kijelentését, azt mondta: azok az emberek is számíthatnak az önkormányzat és a kormány támogatására, akik a Dankó-telepen éltek - sokszor jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között. Számukra használt lakásokat vásárolnak majd Devecserben, vagy ha igénylik, más településen.

 

A kényszerszálláson élő családok azt mondták: nem akarnak újabb cigánytelepre költözni, de Devecsert sem akarják elhagyni, szeretnék a településen folytatni életüket.

 

A legfrissebb adatok szerint Devecser 21 elöntött utcájából 225, Kolontáron 35, Somlóvásárhelyen két lakóházat kell lebontani. Kolontáron eddig 10 házat semmisítettek meg, de újabb bontási határozatokat még nem adtak ki. Az épületek megsemmisítése várhatóan a jövő hét közepén, végén kezdődhet el.