2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szobrot kap Boldog Ceferino Józsefvárosban
2010. 10. 31. 00:00

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.

A délután 3 órakor kezdődő szertartáson Székely János, a katolikus püspöki kar cigánypasztorációért felelős püspökének kérésére közreműködik Johan János cigányprímás, a Kalyi Jag együttes, továbbá Lakatos György hegedűművész és a szendrőládi zenekar.

 

A Szentírásból józsefvárosi romák olvasnak majd fel, a liturgia végén a magyar himnusz a templom orgonáján, a cigány himnusz a Kalyi Jag együttes művészeinek előadásában hangzik majd fel.

 

Boldog Ceferino szobrát Kosztics László roma faszobrász készítette. A szentmise keretében Erdő Péter bíboros megáld egy, a boldogról készült festményt is, amely Kislégi Nagy Ádám festőművész alkotása. A szobor a liturgia után a józsefvárosi templomot díszíti majd.

 

Ceferino Giménez Malla, cigány nevén el Pelé 1861-ben született Spanyolországban. Szülei vándorcigányok voltak, ő maga nem tudott írni-olvasni. Sokszor ment koldulni is, és sokat éhezett. Miután apja elhagyta családjukat, Ceferino lett a családfő, ő nevelte fel a kisöccsét, el Menino-t is. Ceferinónak és feleségének, Teresanak nem születtek gyermekei, ezért örökbe fogadták a család egyik unokahúgát.

 

Ceferino lókereskedőként dolgozott Barbastro városában. Naponta járt misére és a körmenetek alkalmával az egyik zászlót mindig ő vitte. Egyszer egy tüdővészes idős embert Ceferino támogatott haza, akiről kiderült, hogy a város előző polgármestere volt.

 

A volt polgármester családjának segítségével az I. világháború után sikeres lóvásárt csinált a korábbi katonalovakból, így egyszerre gazdag ember lett. Sokat segített a cigány származásúaknak, amiért lassan vezérük, a "polgármesterük" lett.

 

Az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban néhány hónap alatt a Barbastro-i Egyházmegye papjainak 87 százalékát megölték. (Egész Spanyolországban a polgárháború alatt 4184 papot és kispapot, 2365 szerzetest és 283 apácát öltek meg hitük, hivatásuk miatt.)

 

A polgárháború első napjaiban Barbastróban egy fiatal papot elfogtak a vörös katonák. Ceferino meg akarta menteni a pap életét, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino kezében a rózsafüzért tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: "Éljen Krisztus király!"

 

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.