2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A román külügyminisztérium érdemdíjjal tüntette ki Járóka Líviát
2010. 10. 31. 00:00

A román külügyminisztérium a kisebbségek társadalmi befogadásának elősegítése érdekében kifejtett tevékenységéért érdemdíjjal tüntette ki Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselőt.

A díjat a nyomorban élő gyermekek oktatási integrációjával foglalkozó Ovidiu Rom nevű romániai civil szervezet bukaresti jótékonysági estjén vehette át, amelynek sztárvendége Nicolas Cage színész volt. A kitüntetést Teodor Baconschi román külügyminiszter adta át Járóka Líviának.

 

Az esemény alkalmából a magyar politikus az MTI-nek elmondta, hogy a díjat azoknak a civil szervezeteknek ajánlja fel, amelyek helyi szinten dolgoznak a roma és általában a szegény gyerekek integrációjáért. A díjátadást követően beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy abban az időszakban kapja a díjat, amikor egész Európa kezdi felismerni: a mintegy 12 millió európai roma kirekesztése olyan közös probléma, amely európai megoldást igényel.

 

A néppárti politikus szerint a díj odaítélése azt üzeni, hogy a romák társadalmi befogadása az Európa előtt álló egyik legégetőbb stratégiai kihívás. Járóka Lívia kifejezte reményét, hogy az Európai Unió képes lesz útnak indítani egy olyan stratégiát, amely rövidtávon megakadályozza a mélyszegénység átörökítését, középtávon kiegyenlíti a leszakadó kistérségek hátrányait, hosszútávon pedig képessé teszi a ma reménytelenségben és nyomorban élő tömegeket, hogy egyenlő európai polgárokká váljanak.

 

Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a romák integrációja érdekében kidolgozandó európai stratégia ennek a hosszas fejlődési folyamatának a kiinduló 10 százalékát biztosíthatja, a célok sikeres megvalósítása érdekében azonban a tagállamoknak és az önkormányzatoknak további 20-20 százalékkal kell hozzájárulniuk tevékenységükkel. A fennmaradó 50 százalék viszont - mint mondta - a romákon múlik, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megerősödjön a cigány önszerveződés Európában.

 

A politikus hangsúlyozta, hogy Európában a roma gyerekeknek közel fele hátrányos iskolába jár és gyenge minőségű oktatásban részesül, ami nem teszi lehetővé a továbbtanulásukat. "Márpedig Magyarországnak alapvető érdeke ennek megváltoztatása, hiszen a munkaerő tekintetében ezeknek a gyerekeknek óriási jelentőségük lesz évtizedeken belül" - mondta Járóka Lívia.