2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A devecseri cigánytelep felszámolását kéri az OCÖ elnöke
2010. 10. 31. 00:00

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a károsultak lakhatásának sürgős megoldását kérte az OCÖ elnöke a város polgármesterétől.

Kolompár Orbán megnézte a Veszprém megyei kisváros utcáiban a majd egy hónappal ezelőtti pusztítás nyomait, és a teljesen elöntött és lakhatatlanná vált házak láttán arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során biztosítsák a fedél nélkül maradt, jórészt mélyszegénységben élő embereknek is a megfelelő lakhatási körülményeket.

 

A városvezető azt mondta: azok az emberek is számíthatnak az önkormányzat és a kormány támogatására, akik a Dankó-telepen, sokszor jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között éltek, így számukra használt lakásokat vásárolnak majd Devecserben, vagy ha igénylik, más településen.

 

Toldi Tamás azt mondta: a társadalmi integrációt elősegítve arra törekszenek, hogy a városon belül, nem egy újabb cigánytelepet kialakítva biztosítsák számukra a további életlehetőséget. A polgármester az OCÖ elnökétől azt kérte, hogy a biztos megélhetést garantáló tartós munkahelyteremtéssel, foglakoztatási programokkal segítsék ezeket az embereket és a várost.

 

Kolompár Orbán az OCÖ nevében kétmillió forint támogatást ígért Devecser önkormányzatának, amelyet - bár az elnökség tagjai már jóváhagytak - a roma testület rendkívüli közgyűlésének is el kell fogadnia. A roma vezető azt kérte Devecser első emberétől, hogy a magyarországi cigányság nevében átadandó pénzt, amely november 15-ig megérkezhet a katasztrófa-károsult önkormányzat számlájára, az iskolások élethelyzetének javításra fordítsák.

 

Ezen felül felajánlotta, hogy az OCÖ által üzemeltetett, de már felszámolt balatonlellei gyermektáborból megmaradt, több millió forint értékű ágyakat, berendezési tárgyakat, eszközöket a rászoruló családok számára átadják.

 

A roma vezető megemlítette, hogy jövő szerdán, amikor országos emléknapot tartanak a romagyilkosságok áldozatainak emlékére, gyűjtést indít a vörösiszap-károsultak megsegítésére.

 

Devecserben 21 utcát és közel 300 házat öntött el az október 4-én, az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap, és több száz városbéli kényszerült rokonokhoz, ismerősökhöz, vagy átmeneti szállásra költözni. A helyi zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson három Dankó-telepi roma család, 22 ember tölti még az éjszakákat a zeneiskola tantermében.