HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb vita a "cigánybűnözés" kifejezés használata miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigánybűnözés
2010 Október 29    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Sajnos ma már olyan mondatok hangozhatnak el az Országgyűlésben, amilyenek ellen 15 éve még kormánypártiak és ellenzékiek együtt tiltakoztak volna.

Hirdetmény

Tolódik az ingerküszöb, ami ellen közösen kell fellépni - fogalmazott lapunknak Ujhelyi István. A szocialista házalelnök azután beszélt erről, hogy a Jobbik frakcióvezetője állásfoglalást kért az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságától. Kifogásolta Ujhelyi azon kijelentését, amely szerint ha a radikálisok a "cigánybűnözés" kifejezést használják, megvonja tőlük a szót.

Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselőcsoportjának helyettes vezetője beadványában azt írta, véleményük szerint az MSZP-s politikus október 19-én megsértette a házszabályt, amikor az LMP-s Szabó Tímea kérésének megfelelően arra intette a radikális Volner Jánost, hogy ne lépjen le "a vékony mezsgyéről", és ne használjon elfogadhatatlan kifejezéseket. A jobbikos politikus a migrációs tárgyú törvények vitájában beszélt cigánybűnözésről, Szabó pedig kikérte, hogy bárkit megbélyegezzenek, illetve a Ház falain belül valakik cigánybűnözésről és a külföldiekkel kapcsolatban "bacilusgazdákról" beszéljenek. Ujhelyi a pulpitusról azt közölte: ha nem az elnöki székben ülne, megtapsolta volna az LMP-s politikus mondatait. Újra megadta a szót Volner Jánosnak, de figyelmeztette, ne sértse meg a parlament tekintélyét, különben megvonja tőle a szót.

A Jobbik szerint a házalelnök "levezető elnöki funkciójában megengedhetetlenül egyértelmű politikai állásfoglalást tett, másrészt a szó megvonásának kilátásba helyezésével Volner Jánost a véleménynyilvánítás alkotmányos jogában kívánta korlátozni". Hegedűs a beadványban azt is írta, hogy a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság jogsértőnek minősítette két közszolgálati médium azon döntését, mellyel e kifejezés használata miatt első körben megtagadták a Jobbik kampányanyagainak lejátszását. Mint kifejtették, ha a Legfelsőbb Bíróság az ominózus kijelentést az emberi méltóságot sértőnek minősítette volna, akkor ezzel ellentétes határozatot hoz.

Ujhelyi lapunknak azt is mondta, a parlament folyosón többen közölték vele: helyesen cselekedett. Úgy tudjuk, a beadványról várhatóan kedden tárgyal az illetékes bizottság.
Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 4 hozzászólás érkezett.

#4   pályi  | 2010 November 07 10:38:19 like(0) dislike(0)

Valóban amennyiben a parlament mint törvényhozó alkotmányozó hely,Én úgy gondolom hogy semmi keresni valója nincs a rasszizmus árnyékának sem.Mert joggal hihető az a tény, hogy itt épeszű demokráciához hű értelmiség dolgozik értünk a MAGYAR Köztársaság Állampolgáraiért, s nem a nácizmusért.

#3   pályi  | 2010 November 07 10:30:13 like(0) dislike(0)

#2   pályi  | 2010 November 07 10:28:43 like(0) dislike(0)

#1   Deiure  | 2010 Október 29 21:10:52 like(0) dislike(0)

A vitatott szó is a kirekesztés, a megkülönböztetés eszköze, nem kell róla jogászkodni, mert nem jogkérdés csupán ténykérdés, ki milyen öszefüggésben hasznáálja. Véleményem szerint a kireskesztés a megkülönböztetés az általánosítás eszköze, még a parlamentben is. Hajrá fiúk lovagoljátok eg ezt a hullámot is, végül is a parlament is csak egy grund, ahol megbeszéljük mi legyen ezekkel a cigányokkal. ( Miskolci kényszer telepek terve, ) ez is egy képviselőtől jött... Szólásszabadság ha ők mondják, gyülöletbeszéd , úszítás, ha mi halljuk. Még nem változott meg a magyar igazságszolgáltatás, és az Alkotmánybíróság sem.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt