2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Januárban folytatódik a Kolompár Orbán és társai elleni per
2010. 10. 28. 00:00

A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd a sajátjaként rendelkezett vele.

A Kolompár Orbán és társai ellen indított eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

 

Az elmúlt év novemberében kezdődött perben Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró februárra tervezte a folytatást, de el kellett halasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg.

 

A per június 17-én a vádlottak meghallgatásával folytatódott, majd július 1-je után ismét szünetelt.

 

A október 6-i tárgyalási napon Mátyásné Polereczki Éva bíró bejelentette: 130-150 tanú, valamint szakértők meghallgatását tervezi a perben. Októberben csaknem harminc tanút hallgatott ki a bíróság. A három vádponttal kapcsolatban eddig kihallgatott tanúk részben vagy teljes egészében alátámasztották a vádhatóság állításait.

 

A pert 2011. január 31-én tanúk kihallgatásával folytatja a bíróság.

 

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd a sajátjaként rendelkezett vele. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése bűntett elkövetése miatt mint tettest, a szervezet két alkalmazottját pedig mint társtettest vádolják.

 

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

 

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

 

Kolompár Orbánt korábbi maghallgatásakor nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és azt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.