2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Iszapömlés – A devecseri romatelep felszámolását sürgeti az RPT elnöke
2010. 10. 28. 00:00

Makai István az MTI tudósítójának a devecseri városháza előtt azt mondta: arra szólította fel a budapesti kerületek cigány kisebbségi önkormányzatainak képviselőit, hogy indítsanak gyűjtést.

A roma vezető - aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke is - az MTI tudósítójának a devecseri városháza előtt azt mondta: arra szólította fel a budapesti kerületek cigány kisebbségi önkormányzatainak képviselőit, hogy indítsanak gyűjtést, és ennek keretében ajánlják fel egy vagy több havi tiszteletdíjukat a nincstelenné vált emberek megsegítésére.

 

Makai István, miután megtekintette a kisváros utcáiban a három és fél héttel ezelőtti pusztítás nyomait, arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során "különös gonddal" járjanak el a Dankó-telepen élő emberek lakhatásának megoldását illetően. (Azon a területen negyven ház lett lakhatatlan a Torna-patakból az ablakon át bezúduló vörösiszapos víz miatt.)

 

Megjegyezte, a példa nélküli katasztrófa a legmélyebb nyomorba éppen a legszegényebbeket taszította, ezért olyan összefogásra van szükség, amely során a vályogviskókból emberhez méltó, XXI. századi körülmények közé tudnak kerülni a Dankó-telepiek – tette hozzá.

 

Makai István úgy fogalmazott: mindenkinek, aki kárt szenvedett, biztosítani kell legalább a katasztrófa előtti életszínvonalat, de - a helybeliek panasza alapján - azt kérte, ne egy újabb cigánytelepre zárják azokat a romákat, akik önhibájukon kívül lettek földönfutóvá.

 

A fővárosi cigányság nevében Makai István és Molnár Ferenc Caramel énekes, az FCÖ jószolgálati nagykövete vízforralókat, mikrohullámú sütőket, vasalókat és más háztartási gépeket vitt a kolontári és devecseri károsultaknak.