HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Iszapömlés – A devecseri romatelep felszámolását sürgeti az RPT elnöke

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 28    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének felszámolását, az ott élő több száz szegény ember lakhatásának sürgős megoldását kérte a Makai István, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke a megye és a város vezetőitől, miután egy teherautónyi háztartási kisgépet és pénzadományt vitt segítségül a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak csütörtökön.

Hirdetmény

A roma vezető - aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke is - az MTI tudósítójának a devecseri városháza előtt azt mondta: arra szólította fel a budapesti kerületek cigány kisebbségi önkormányzatainak képviselőit, hogy indítsanak gyűjtést, és ennek keretében ajánlják fel egy vagy több havi tiszteletdíjukat a nincstelenné vált emberek megsegítésére.

 

Makai István, miután megtekintette a kisváros utcáiban a három és fél héttel ezelőtti pusztítás nyomait, arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során "különös gonddal" járjanak el a Dankó-telepen élő emberek lakhatásának megoldását illetően. (Azon a területen negyven ház lett lakhatatlan a Torna-patakból az ablakon át bezúduló vörösiszapos víz miatt.)

 

Megjegyezte, a példa nélküli katasztrófa a legmélyebb nyomorba éppen a legszegényebbeket taszította, ezért olyan összefogásra van szükség, amely során a vályogviskókból emberhez méltó, XXI. századi körülmények közé tudnak kerülni a Dankó-telepiek – tette hozzá.

 

Makai István úgy fogalmazott: mindenkinek, aki kárt szenvedett, biztosítani kell legalább a katasztrófa előtti életszínvonalat, de - a helybeliek panasza alapján - azt kérte, ne egy újabb cigánytelepre zárják azokat a romákat, akik önhibájukon kívül lettek földönfutóvá.

 

A fővárosi cigányság nevében Makai István és Molnár Ferenc Caramel énekes, az FCÖ jószolgálati nagykövete vízforralókat, mikrohullámú sütőket, vasalókat és más háztartási gépeket vitt a kolontári és devecseri károsultaknak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt