HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az ENSZ szakértői Magyarországot bírálták a romák helyzete miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, ensz
2010 Október 28    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői szigorú bírálattal illették Magyarországot a növekvő antiszemitizmus és a romák helyzete miatt, amelyet a "diszkrimináció" és a "rossz bánásmód" kifejezésekkel jellemeztek csütörtökön nyilvánosságra hozott országértékelő jelentésükben.

Hirdetmény

A testület 18 szakértője a tagállamok rendszeres ellenőrzése keretében foglakozott Magyarországgal, és azt vizsgálta, hogy milyen intézkedésekkel tesz eleget a polgári és politikai jogokról szóló nemzetközi egyezménynek.

 

A jelentős roma kisebbséget "nagyon széles körű társadalmi előítélet és hátrányos megkülönböztetés sújtja" - mondta Michael O,Flaherty, az Emberi Jogi Tanács tagja Genfben, a dokumentumot bemutatva. A magyar fél is elismerte, hogy a társadalom hozzáállását meg kell változtatni - tette hozzá.

 

A szakértők nyugtalanítónak nevezték, hogy a roma kisebbség "általánosító és rosszindulatú kijelentések célpontja a közszereplők, a média és a hivatalosan feloszlatott Magyar Gárda részéről", a rendőrség pedig "folyamatosan rosszul bánik velük".

 

A romák beilleszkedésére kidolgozott kormánystratégia ellenére e kisebbséget még mindig háttérbe szorítják az oktatásban, a lakáshoz jutásban, az egészségügyben és a politikában - állapították meg.

 

O,Flaherty aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a magyar alkotmánybíróság olyan széles körűen értelmezi a szólásszabadságot, hogy az szerinte már akadályozza a jogi fellépést a gyűlöletbeszéd ellen.

 

A szakértők felszólították Magyarországot a tolerancia erősítésére, és arra, hogy lépjen fel a fajgyűlölet motiválta bűncselekmények ellen, és járjon el a Magyar Gárda volt és jelenlegi tagjaival szemben. A jelentésben az áll, hogy a magyarországi roma kisebbség mintegy 700-800 ezres létszámú.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Deiure  | 2010 Október 29 21:03:10 like(0) dislike(0)

2011-ben egy fél éven át az Európai Unió elnöki feladatait Magyarország látja el. Remélem lépéskényszerben lesz a kormány, hiszen valamit fel kellene mutatnia az ENSZ bírálattal szemben is. Ha nem lesz 1 millió munkahely, ha nem lesz roma integráció( lakhatás, oktatás, foglakoztatás), akkor egy marad a kirekesztés, a bűnbak képzés stb. Komolyan drukkolok a FIdesznek, mert ha nem sikerül akkor jön a szélsőjobbos erők, vagy megvárjuk míg megerősödik egy másik, harmadik párt, csak nem tudom ki fog dolghozni?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt