2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Pálinkás József: a cigányság politikai vetélkedések eszközévé vált
2010. 10. 26. 00:00

Pálinkás József szerint a cigányság, miközben a helyzete folyamatosan romlik, egyre inkább a politikai vetélkedések "könnyen manipulálható eszközévé" vált.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke kedden Budapesten, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság kétnapos konferenciájának megnyitóján azt mondta: a bűnözés, az erőszak országszerte elharapózott, és ez katasztrofális folyamatokat indított el a helyzetében és önbecsülésében megrendült cigányság körében.


Hozzátette, hogy a cigányság hagyományos életstratégiája folytathatatlanná vált, a megújulás feltételeit pedig csak a helyi társadalom, gazdaság és közigazgatás-közellátás újjáépítése révén lehet biztosítani.

 

Pálinkás József az Akiket nem hordott tenyerén a sors című konferencián kiemelte: új szövetséget kell kötni "egy szolidárisabb, tisztességesebb, bölcsebb és gazdagabb Magyarország felépítése érdekében". A cigány emberek kérdései ugyanis - folytatta - a többség kérdéseihez nagyon hasonlók. Egyik ilyen kérdésként említette, hogy manapság miért könnyű tisztességtelen és miért nehéz tisztességes munkából megélni.

 

Hasonló dilemmaként vetette fel, hogy "segíti-e a mélyszegénységben élő családok gyakran túlkoros gyermekeinek iskolai beilleszkedését az erőltetett integráció, vagy csak a kölcsönös sérelmek számát gyarapítja". Eközben "adósak maradtunk a sikeres felzárkóztatáshoz szükséges pedagógiai eszközök alkalmazásával" - jegyezte meg.

 

Az eseményen felolvasták Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének levelét. Ebben az áll, hogy "nem csak a múlt köt minket össze, jövőnket is csak együtt képzelhetjük el." Mint írta, "a határon túli magyar ajkú cigány testvéreinket bele kell számolnunk ebbe a nemzetbe. (...) Felelősséget vállalva egymásért, erősek vagyunk (...) külön nem leszünk képesek arra, hogy országot építsünk."

 

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, a konferencia védnöke elmondta: három kiállítást is rendeznek a konferenciához kapcsolódóan, az egyik roma gyermekek rajzait mutatja be. A másik két tárlat, egy fotó- és egy képkiállítás szintén roma alkotók műveit tartalmazza. Ezeket "nem nehéz befogadni, mert vannak olyan jók, mint bármelyik másik kortárs alkotás" - hívta fel a figyelmet.

 

A konferencián előadást tartott továbbá mások mellett Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke és Rostás-Farkas György író, költő, műfordító.

 

Az eseményen megjelent a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin.

 

A konferenciához kapcsolódóan irodalmi estet is tartanak, ahol a szegénység és kirekesztés témáját taglalják a kortárs magyar irodalomban.