HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai Ernő: ki kell zárni az ál-kisebbségi önkormányzatok megalakulásának lehetőségét

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, kállai ernő
2010 Október 21    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kisebbségi ombudsman szerint a jövőben ki kellene zárni az ál-kisebbségi önkormányzatok megalakulásának lehetőségét.

Hirdetmény

Ezek a testületek azoktól a képviseleti szervektől vehetik el az állami támogatás jelentős részét, amelyek ténylegesen a kisebbségi közügyek ellátására jöttek létre - mutatott rá Kállai Ernő az MTI-hez csütörtökön  eljuttatott közleményében.


    A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az október 3-ai települési kisebbségi választásokról készített jelentésében egyebek mellett azt írta, hogy a választás eredményeként minden előzetes várakozást meghaladóan nőtt a települési kisebbségi önkormányzatok száma. Utalt arra, hogy az ország 1.689 településén 2.313 kisebbségi önkormányzatot választottak meg eredményesen, ami jelentős, 13 százalékos növekedést mutat az elő ciklusbeli választásokhoz képest.


    Az ombudsman emlékeztetett arra is, hogy mintegy 228 ezer választópolgár kérte nyilvántartásba vételét, s ez 12 százalékkal több a korábbi jegyzék adataihoz képest.


    Kállai Ernő hivatalból indított vizsgálata során a választás valamennyi szakaszát áttekintette, így a választási előkészületeket, a kisebbségi választói jegyzékek összeállításának folyamatát, a jelöltállítást, a kampányt, a szavazást és a választási eredményeket.


    Az ombudsman szerint a vizsgálat azt igazolta, hogy a választás teljes folyamatában találhatóak olyan elemek, amelyek törvényi változtatást igényelnek a kisebbségek önkormányzáshoz való jogának biztosítása érdekében.


    Kállai Ernő közölte, gondot jelentett, hogy a kisebbségi közösségeknek nem volt lehetőségük érdemben közreműködni saját választópolgáraik jegyzékbe vételében. Arra is rámutatott, hogy a törvényi szabályozás kizárólag a kisebbségi közösségek tagjai számára teszi lehetővé a kisebbségi választásokon való részvételt, ám ez a követelmény – a szükség jogi garanciák hiányában – nem érvényesül a gyakorlatban.

 


    "Továbbra is marad tehát a kérdés: ki számít ma Magyarországon egy kisebbségi közösség tagjának és ki élhet azokkal a jogokkal, amelyek kizárólagosan a nemzetiségeket illetik meg?" - vetette fel az ombudsman.


    Kállai Ernő szerint a 2001. évi népszámlálás adatai azt valószínűsítik, hogy a kisebbségi önkormányzatok 8,6 százaléka olyan településen alakulhatott meg, ahol nincsenek jelen az állítólagosan képviselni kívánt közösségek tagjai.


    Az ombudsman szerint becsülni sem lehet azonban, hogy a kisebbségi választói jegyzékbe vett több mint 228 ezer választópolgárból hányan tartoznak ténylegesen a 13 nemzeti vagy etnikai kisebbséghez. A jegyzék nem nyilvános voltából következően ugyanis a kisebbségi választópolgárok "láthatatlanok" maradnak, így azt sem lehet tudni, hogy ténylegesen kik választották meg a kisebbségi önkormányzatokat - fűzte hozzá.


    Kállai Ernő emlékeztetett arra is: már évek óta szorgalmazza a választási jogszabályok módosítását, és javaslatait eljuttatta az Országgyűlésnek és a kormánynak. A politikai döntéshozók azonban - mint írta - ennek ellenére sem tették meg a szükséges intézkedéseket, amelyek kizárhatták volna a kisebbségi önkormányzáshoz való joggal való nyilvánvaló visszaélés lehetőségét.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt