2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Súlyos ítéletek négy cseh szélsőségesre romaellenes merényletért
2010. 10. 20. 00:00

Rendkívül súlyos ítéleteket szabott ki szerdán az ostravai regionális bíróság arra a négy szélsőségesre, akik tavaly Molotov-koktélokkal felgyújtották egy roma család házát.

Három személyt - David Vaculík, Ivo Müller és Jaromír Lukes - 22-22 évi szabadságvesztésre, ítélt a bíróság, míg negyedik társukat - Václav Cojocaru - 20 évre. Mind a négy elítélt azonnal megfellebbezte a döntést, ezért az ügy most az olmützi fellebbviteli bíróság elé kerül.


A felgyújtott házban hárman komoly égési sérüléseket szenvedtek, a legsúlyosabbakat egy alig kétéves kislány, Natália.


A bíróság gyilkossági kísérletért és vagyoni kár okozásáért ítélte el a négy vádlottat.


A négy fiatalembernek ugyanakkor meg kell térítenie a keletkezett kárt, és kárpótlást kell fizetnie a károsultaknak. Ezt az összeget a taláros testület 17 millió koronában (195,5 millió forint) határozta meg.


A szélsőségesek tavaly áprilisban gyújtották fel a házat, amelyben egy kilenctagú roma család lakott. Három fiatalember Molotov-koktélokat dobott a ház ablakaiba, a negyedik pedig a kocsiban várta őket, hogy gyorsan elmenekülhessenek.


Az eset hatalmas visszhangot váltott ki Csehországban. A sajtó egyértelműen rasszista bűncselekménynek minősítette a támadást, s az elkövetők szigorú megbüntetését követelte.