HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem indul uniós eljárás Franciaország ellen a romák kitoloncolása miatt - FRISSÍTETT

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 20    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kielégítőnek tartja Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, így nem javasolja jogi kötelezettségszegési eljárás megindítását Párizs ellen.

Hirdetmény

"Örömmel állapítom meg, hogy Franciaország pozitív módon, építő szellemben és időben válaszolt a Bizottságnak" - olvasható a Reding által kedden közzétett nyilatkozatban.


Az Európai Romapolitikai Koalíció nevű társadalmi ernyőszervezet súlyos csalódottságának adott hangot kedden az Európai Bizottság főilletékesének állásfoglalása nyomán.


Franciaország mindössze néhány órával a határidő múlt péntek éjféli lejárta előtt küldte meg válaszait Brüsszelnek arról, miként kívánja beültetni saját jogrendjébe a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet. Reding ugyanis korábban megállapította, hogy ez az irányelv egyelőre nem érvényesül maradéktalanul a francia jogban.


A francia külügyminisztérium szóvivője a határidő lejártának napján közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését.


Az uniós végrehajtó testület kedden tartott ülést Strasbourgban, majd Reding hivatalosan bejelentette, hogy elfogadja a francia választ. Mint közölte, a dokumentációban található jogalkotási szövegtervezetek mellé "hitelt érdemlő menetrendet" is csatoltak, amelynek alapján a jövő év elejére beilleszthető a francia jogrendbe a mozgásszabadsági irányelv.


"Az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni a Franciaország által vállalt kötelezettségek maradéktalan teljesítését" - tette hozzá az igazságügyi EU-biztos.


Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal.

 

Viviane Reding korábban ilyen értelmű szemrehányást tett Franciaország címére, de az uniós végrehajtó testület később azt állapította meg, hogy nem volt diszkriminációs szándék a francia hatóságok részéről. Egy francia belügyminisztériumi körlevél megfogalmazása szerint ugyan az illegális telepek közül "elsősorban a cigánytáborok" felszámolását írták elő, de utóbb e körlevelet hatályon kívül helyezték.


Viviane Reding keddi nyilatkozata hangsúlyozta azt is: az uniós végrehajtó testület tovább folytatja munkáját a romák gazdasági és társadalmi beilleszkedése érdekében, valamennyi uniós tagországban. A biztos kilátásba helyezte, hogy jövő áprilisban a brüsszeli bizottság előterjeszti az egyes nemzeti romastratégiák uniós kereteit felvázoló javaslatát.


Az Európai Romapolitikai Koalíció nevű társadalmi ernyőszervezet csalódottságának adott hangot az Európai Bizottság főilletékesének állásfoglalása nyomán. Szerintük az a tény, hogy a brüsszeli testület elfogadta Franciaország jövőre vonatkozó kötelezettségvállalását, egyben azt is jelenti, hogy nem szolgáltatnak igazságot azoknak, akik már elszenvedték a diszkriminációt.


"Az, hogy a Bizottság nem részesítette bírálatban a legsérülékenyebb emberek jogait durván megsértő tagállamot, az emberi jogok európai helyzetének súlyos visszaesésével ér fel" - olvasható közleményükben.


Az Európai Romapolitikai Koalícióban olyan szervezetek tömörülnek, mint például az Amnesty International, az Európai Roma Jogi Központ, az Európai Roma Információs Hivatal, a Nyílt Társadalom Intézete, illetve a Rasszizmus elleni Európai Hálózat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt