2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Két napot tölt Szlovákiában Soros György
2010. 10. 20. 00:00

Az itt tartandó találkozásokon és vitákon a politikusok, szakértők, civil szervezetek és a média figyelmét a közös európai romapolitika szükségességére akarja felhívni.

Az itt tartandó találkozásokon és vitákon a politikusok, szakértők, civil szervezetek és a média figyelmét a közös európai romapolitika szükségességére akarja felhívni. Rudolf Chmel kisebbségi kormányalelnök fogadja Sorost, aki ez után a Crown Plaza hotelben tart előadást- tájékoztatta a SITA hírügynökséget Barbara Horváthová, a Nyitott Társadalom Alapítvány munkatársa.

Soros szerint rendkívül fontos kidolgozni és tartalommal megtölteni a romakérdés megoldásának az európai országok határain átnyúló stratégiáját. A figyelmet nemcsak a romák rossz, néha embertelen életkörülményeinek felszámolására kell összpontosítani, hanem a többségi lakosságban élő sztereotípiák megszüntetésére is. A kérdés azért is sürgető, mert egész Európa hosszabb ideje küzd ezzel a problémával. Elsősorban az emberi jogok betartásáról van szó, de napjainkban gazdasági méreteket is ölt a kérdés. Soros a megoldás kulcsának a művelődést tartja. „Ennek köszönhetően a romák új nemzedéke megértheti, hogy ki lehet kerülni az elszigeteltségből, javítani lehet az életkörülményeken, és a többséggel együttműködve büszkén lehet építeni az önazonosságtudatot ” – tájékoztatott Horváthová.

A szlovákiai romák felzárkóztatásával kapcsolatos mai találkozón előadást tart Anton Marcinèin (KDH) parlamenti képviselő A romák kizárása okozta veszteségek című tanulmány szerzője, Janette Maziniová, a romák művelődését és felzárkóztatását végző program menedzsere és Marek Hojsík, a szociális Fejlesztési Alap igazgatója.