HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma mentorok segítik az oktatást - pozitív változások

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 18    Forrás: fmh.hu


Ez a cikk archív

Székesfehérvár - Roma mentorok állnak munkába két helyi szakképző iskolában. Feladatuk a pedagógusok munkájának segítése.

Hirdetmény

Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumba, valamint tagiskolájába, a Szent István Szakiskolába is több mint ezer gyerek tanul. Mindkét intézményben jelentős számú a roma diákok száma.


- Minden közoktatási intézménynek őriznie, bemutatnia kell Magyarország kulturális sokszínűségét. A romáknak is megvan a régi kultúrájuk, s nem mindegy, hogyan  kezeljük, hogyan mutatjuk ezt be. Másrészt mindenkire vonatkoznak a jogszabályok, az előírások. E két szempont vezetett bennünket, amikor az Arany János iskolában már bevált  roma mentori foglalkoztatásba belevágtunk - mondja az Árpád iskola igazgatója, Ábrahám Norbert.


Így napokon belül az Árpádban egy, a Szent Istvánban két roma mentor kezdhet dolgozni.

 

Az utóbbi tagiskola vezetője Barna József: - Nálunk 65-70 diák vallja magát roma származásúnak, de valószínűleg ennél többen vannak. Nem titok, hogy vannak velük problémák. Az iskolába történő bejárástól az órák menetének zavarásáig. Az egyik diákunk édesapja a Fejér megyei vajda. Ő ajánlotta az Arany János iskolában bevált mentori foglalkoztatást, és választotta ki a mentorokat is, olyanokat, akikért felelőséget vállal.
 
Az emlegetett Arány János iskolában az idén nincs roma mentor, de az előző tanévben volt.  Bartyik Mihályné igazgató szerint nagy segítségükre volt, hiszen roma származásúként jobban szót értett a roma fiatalokkal. A nyelvtudása segített a szülőkkel való kapcsolattartásban is.


Kolompár Ernő vajda, a fehérvári cigány kisebbségi önkormányzat és  a Székesfehérvári Romák Egyesületének elnöke  is pozitív visszajelzéseket kapott az általa beindított mentori foglalkoztatásról, ezért kezdeményezte a két újabb iskolánál is.


- Két fél kell a dologhoz, de szerencsére a pedagógusok pozitívan álltak a kezdeményezéshez, ahogy a iskola vezetői is. Itt is támogatják az ügyet a vezetők.  A mentorok a munkaügyi központon keresztül kerülnek ide, foglalkoztatójuk a városgondnokság.  A bérük 90 százalékát a munkaügy, 10 százalékát a város fizeti majd. 

 

Jelenleg a betanulás zajlik és a szerződések előkészítése. A mentorok feladatát az iskolák határozzák meg. Naponta beszámolnak vezetőknek és nekem is. A cél egyértelmű, az hogy tanuljanak a gyerekek.


A Szent István Szakiskola két mentora a múlt héten már betanulósként részt vett az intézmény életében.


- Az a dolgunk, hogy a gyerekeket jó irányba tereljük, hogy javuljon a magatartásuk és tanuljanak - mondja a 30 éves Lakatos Roland. Társa,a 32 éves Varga Ferenc hozzáteszi: - Azt próbáljuk elérni, hogy  időben beérjenek, beüljenek az órára és minden iskolai programon fegyelmezetten részt vegyenek.

Az első időszak tapasztalatai kedvezőek. Koós István és tanártársai pozitív változásokat vettek észre az iskolában. Megerősíti ezt Barna József is. Úgy érzi,a két fiatalember ráérzett a dolgokra és a diákok hallgatnak rájuk. S nem csak a roma gyerekek. Ábrahám Norbert is így látja a helyzetet. Mint mondja, nem csak a roma gyerekekkel van baj. Sokszor az élethelyzet adja a gondokat.


Kolompár Ernő és az intézményvezetők bíznak a sikerben és a mentori foglalkoztatáson túl többségi-kisebbségi sport és kulturális  programokon is törik a fejüket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt