HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tanulmányozza a brüsszeli bizottság a francia "romacsomagot"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Megkapta az Európai Bizottság Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, és a dokumentumokat jelenleg is tanulmányozzák az igazságügyi főigazgatóság szakértői - közölte szombaton az MTI-vel a brüsszeli végrehajtó testület egyik szóvivője.

Hirdetmény

 Viviane Reding, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság ügyeiben illetékes, alelnöki rangú EU-biztos kedden értékeli a francia választ az Európai Bizottság testületi ülésén - tette hozzá. Szerinte addig nem állnak a nyilvánosság elé a francia válaszról alkotott véleményükkel.


    Az unió október 15-i határidővel kért választ Párizstól, és az pénteken késő este érkezett meg. A francia külügyminisztérium szóvivője már aznap délután - részletezés nélkül - közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését.


    Az Európai Bizottság szeptember végén megállapította, hogy Franciaország még nem ültette át kielégítően a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet saját jogrendjébe. Kilátásba helyezte, hogy ezért kötelezettségszegési eljárást indít Párizs ellen, hacsak a francia kormány október 15-ig nem ad részletes tájékoztatást az átültetési folyamat részletes menetrendjéről, illetve az elfogadandó intézkedések szövegtervezetéről.


    Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Romániába, illetve Bulgáriába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Viviane Reding korábban ilyen értelmű szemrehányást tett Franciaország címére, de az uniós végrehajtó testület később azt állapította meg, hogy nem volt diszkriminációs szándék a francia hatóságok részéről. Egy francia belügyminisztériumi körlevél megfogalmazása szerint ugyan az illegális telepek közül "elsősorban a cigánytáborok" felszámolását írták elő, de utóbb e körlevelet hatályon kívül helyezték.


    Diplomáciai források szerint a francia jogrendnek az uniós előírásokhoz igazítása rendeletekkel csak részben oldható meg. A bevándorlási törvény módosítása hosszabb folyamat lehet: a tervezet ez év végén vagy a jövő év elején kerülhet a szenátus elé, és még a képviselőháznak is el kell fogadnia.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt