2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Melegvíz, fűtés nélkül a devecseri romák
2010. 10. 16. 00:00

Elmondásuk szerint nem tudnak tisztálkodni, mert nincs meleg víz, nincs fűtés, pedig az ott elszállásolt negyven ember között van egy néhány hónapos ikerpár és több gyermek is.

A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint még nem készült teljes körű kárfelmérés, de azt nem is sürgetik, mert a lakosoknak nincs elég információjuk arról, mi lesz velük, milyen valós segítséget, kártalanítást kaphatnak majd. Toldi Tamás elmondta, a Belügyminisztérium már felmérte, hogy a vörösiszappal elöntött 21 utca 292 lakóingatlanában mekkora kár keletkezett, de adatokat vele sem közöltek. A polgármester szerint most nem a kárfelmérés a legfontosabb feladatuk, hanem az emberekkel való törődés, annak "megtudása", hogy Devecser lakható, élhető lesz-e a jövőben.

 

Mint megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan nem is tudnak visszatérni, mert a házuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van, főként a romák által lakott Dankó-telep házai, amelyeket le kell majd bontani. A város legszegényebb negyedében élő romákat a volt bíróság épületében, a zeneiskola három tantermében helyezték el. Az MTI tudósítójának többen elhelyezésükről és ellátásukról panaszkodtak. Elmondásuk szerint nem tudnak tisztálkodni, mert nincs meleg víz, nincs fűtés, pedig az ott elszállásolt negyven ember között van egy néhány hónapos ikerpár és több gyermek is.

 

Az emberek a padlóra helyezett matracokon alszanak. Vannak, akik attól tartanak, hogy a karácsonyt is ott kell majd tölteniük. Azt mondták: a városvezetés által kijelölt Sümegi úthoz közeli területen - ahol a tervek szerint az év végéig felépülne az új lakópark - nem akarnak újabb cigánytelepet. Kijelentették: ők nem akarnak Devecserből elköltözni, a településen szeretnék folytatni az életüket, azt a biztonságot visszakapni, amely a katasztrófa bekövetkezte előtt adott volt számukra. A kisváros utcáin zajlik a kármentesítés, mossák, locsolják az utakat, teherautók hordják el a vörösiszapot. A már megtisztított területeket gipsszel szórják fel. A Devecsert elhagyó autókat a város határában katonák mossák le.