HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Negyvenmilliót követel a korábban szegregációval vádolt iskola

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 15    Forrás: hirtv.hu


Ez a cikk archív

Negyvenmillió forintos kártérítést követel az a jászladányi alapítványi iskola, mely október 13-án nyerte meg az ellene indított szegregációs pert. 2002-ben döntött úgy a helyi polgármester, hogy a helyi intézmény egyik részében engedélyt ad egy alapítványi iskola működésének. Magyar Bálint akkor oktatási miniszter azonban egy évig nem adta meg az engedélyt, és az állami támogatást is visszatartotta az elkülönítésre hivatkozva - írja a Magyar Nemzet.

Hirdetmény

Az önkormányzat ellen a Mohácsi Erzsébet vezette Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet indított pert.

 

Egymillió forintos bírságot követeltek a jogvédők, a másodfokon eljáró Debreceni ítélőtábla azonban helybenhagyta a Szolnok megyei bíróság tavaly decemberi ítéletét, amely kimondta, hogy az önkormányzat nem különítette el a roma fiatalokat.

 

Mohácsi érve szerint nem a diákok és a szülők szabad választásán alapult az elkülönítés, a romák ugyanis nem tudják kifizetni az alapítványi iskola havi négyezer forintos tandíját. A bíróság szerint azonban nem történt jogellenes elkülönítés, nem lehet ugyanis összehasonlítani egy önkormányzati és egy fizetős alapítványi intézményt. Az utóbbiba ugyanis csak azok a gyerekek járhatnak, akik hajlandóak tandíjat fizetni.


A jászladányi botrány 2002-ben robbant ki, amikor a polgármester javaslatára a helyi önkormányzat bérbe adta egy szülők által létrehozott alapítványnak a helyi általános iskola egyik felét. Oktatási minisztersége idején Magyar Bálint nem adta meg az intézménynek a működéshez szükséges oktatási azonosító számot, és az ezzel együtt járó állami támogatást is visszatartotta, ezért a magániskola egy évre működésképtelenné vált. Az október 13-ai ítéletet követően kártérítési pert indított az iskola a volt oktatási miniszter ellen, és kamatokkal együtt negyvenmillió forintot követelnek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt