HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Negyvenmilliót követel a korábban szegregációval vádolt iskola

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 15    Forrás: hirtv.hu


Ez a cikk archív

Negyvenmillió forintos kártérítést követel az a jászladányi alapítványi iskola, mely október 13-án nyerte meg az ellene indított szegregációs pert. 2002-ben döntött úgy a helyi polgármester, hogy a helyi intézmény egyik részében engedélyt ad egy alapítványi iskola működésének. Magyar Bálint akkor oktatási miniszter azonban egy évig nem adta meg az engedélyt, és az állami támogatást is visszatartotta az elkülönítésre hivatkozva - írja a Magyar Nemzet.

Hirdetmény

Az önkormányzat ellen a Mohácsi Erzsébet vezette Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet indított pert.

 

Egymillió forintos bírságot követeltek a jogvédők, a másodfokon eljáró Debreceni ítélőtábla azonban helybenhagyta a Szolnok megyei bíróság tavaly decemberi ítéletét, amely kimondta, hogy az önkormányzat nem különítette el a roma fiatalokat.

 

Mohácsi érve szerint nem a diákok és a szülők szabad választásán alapult az elkülönítés, a romák ugyanis nem tudják kifizetni az alapítványi iskola havi négyezer forintos tandíját. A bíróság szerint azonban nem történt jogellenes elkülönítés, nem lehet ugyanis összehasonlítani egy önkormányzati és egy fizetős alapítványi intézményt. Az utóbbiba ugyanis csak azok a gyerekek járhatnak, akik hajlandóak tandíjat fizetni.


A jászladányi botrány 2002-ben robbant ki, amikor a polgármester javaslatára a helyi önkormányzat bérbe adta egy szülők által létrehozott alapítványnak a helyi általános iskola egyik felét. Oktatási minisztersége idején Magyar Bálint nem adta meg az intézménynek a működéshez szükséges oktatási azonosító számot, és az ezzel együtt járó állami támogatást is visszatartotta, ezért a magániskola egy évre működésképtelenné vált. Az október 13-ai ítéletet követően kártérítési pert indított az iskola a volt oktatási miniszter ellen, és kamatokkal együtt negyvenmillió forintot követelnek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • 25 éves jubileumát ünnepli a pécsi Gandhi Gimnázium

  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon PécsettCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt