2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikeres a szeretetszolgálat integrációs programja a monori cigánytelepen
2010. 10. 14. 00:00

A program része a fordított integráció. Ennek lényege, hogy a szegregáció elkerülésére a cigánytelepre invitálják a környékbeli nem roma lakókat.

Kiss Dávid pedagógus, szociológus csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy 2004-ben helyi családsegítők fordultak a karitatív szervezethez: segítsen megoldani a telepen élők otthonainak téli fűtését. Kiderült, hogy ennél több segítségre van szükség, hiszen a négyszáz fős telep cigányai rozoga kis putrikban, cirkuszi lakókocsikban, igazi nyomorban pergetik napjaikat, és már a második, harmadik generáció él ott gyakorlatilag állandó munka nélkül. A szeretetszolgálat összefogva a helyi önkormányzattal és más szervezetekkel hozzálátott a helyzet megváltoztatásához. Ennek nyomán ma már 25 népes család költözhetett jobb házakba, közösségi mosoda működik, és tisztább a környezet.


    A programvezető közlése szerint az emberibb élet feltételeinek megteremtéséhez a Nyílt Társadalom Intézete (OSI) 65 millió forinttal járult hozzá. Ebből a támogatásból a Tabánban elkészült egy közösségi ház, ahol a telep gyerekserege nap mint nap összegyűlhet, hogy pedagógusok játékos formában felkeltsék érdeklődésüket a tanulás iránt. Összesen 20 számítógépet is telepítettek, ami szintén kedvező fogadtatásra talált. Mindezek nyomán mára kevesebb az iskolai hiányzás, javult a roma gyerekek tanulmányi eredménye, többen már a középiskolába is beiratkoztak, közülük az egyik kislány még matematikai versenyt is nyert. A szomszédos Gomba művészeti általános iskolájából ide átlátogató tanárok zenélésre, énekre, táncra tanítják a fiatalokat - tette hozzá a szakember.


    A program része a fordított integráció. Ennek lényege, hogy a szegregáció elkerülésére a cigánytelepre invitálják a környékbeli nem roma lakókat. Jól felszerelt játszótér épül, amely vonzza a nem ott lakó gyerekeket is. A telepen szenvedélybetegek rehabilitációs központja is létesült, ahol volt alkoholisták, drogot elhagyók kapnak életvezetési útmutatót, köztük romák. Hamarosan egy tanoda is megkezdi a működést, itt a tanulmányaikat valamilyen okból megszakított fiatalok - cigányok, nem cigányok - végezhetik el az általános iskolát a fővárosból kihelyezett iskolai formában. A helyiek kérésére a Tabánban már állandó a rendőri jelenlét is, ami a közbiztonság javulását eredményezte - utalt rá a vezető.


    A munkaerőpiacra való visszataláláshoz 38 fő részvételével indult speciális képzés, ahol az álláskeresés, az önéletrajzírás fortélyait tanulhatják meg a munkára motivált helybéliek. A szeretetszolgálat most hozzálátott, hogy a környékbeli vállalkozók, ipari és agrárüzemek körében megszervezze a Tabánban élők számára a foglalkoztatást, hogy az állandó munkának, a biztos kenyérkeresetnek köszönhetően a szegénységben gyökerező társadalmi feszültségek is oldódhassanak - húzta alá Kiss Dávid.