2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mi a baj, romákkal nem akar a vendég egy épületben aludni?
2010. 10. 14. 00:00

A tulajdonosnő úgy érzi, ha van „bűne”, akkor az az, hogy megpróbált mindenkinek megfelelő szállást találni, és a másik hellyel még jobban is jártak, mert ott parkoló is volt.

„Szerintem etikátlan, hogy ki kellett költöznünk a kifizetett szobából. Nem mondom, hogy a tulajdonos cigányozott, nem dramatizálok, csak nem értem, hogy miért kellett távoznunk más vendégek miatt” – mondta Horváth Gyula, aki a szeptember végén rendezett villányi borünnepre érkezett a városba. A roma kereskedő a Roma Sajtóközpontnak (RSK) elmondta, hogy telefonon foglalta le az egyik helyi vendégház szobáját. Ekkor megkérdezték tőle, hogy zavarná-e, ha vele egy emeleten mások is tartózkodnának, így ugyanis a nappalit közösen kellene használni. Természetesen ez nem zavarta őket, ezért három napra lefoglalták a szobát.

Amikor megérkeztek, rögtön kifizették az első éjszakát, majd elfoglalták a szobát, Horváth úr elmondása szerint ő megnézte a híradót, ez alatt a felesége megfürdette a kislányt, és lefekvéshez készülődtek. „Ekkor kopogott a tulaj, egy nagydarab férfivel és még egy hölggyel, és azt mondta, hogy pakoljunk és menjünk, mert holnap jönnek a vendégei, és nem akarnak rajtuk kívül mást” – mesélte Horváth Gyula. A roma férfi elmondása szerint megdöbbent, és azt kérdezte, hogy miért küldik el őket mások kedvéért, de ekkor erélyesebben szólították fel a távozásra, és hozzátették, hogy „az érkező vendégek fontosabbak, mint ők”. „Megkérdeztem a hölgyet, hogy mi a baj, romákkal nem akar a vendég egy épületben aludni? Erre visszaadta a pénzünket, sőt, adott még ötezer forintot, csak menjünk. Felhívott egy másik vendégházat, majd azt mondta, hogy csak így tudja megfelelően fogadni a várt vendégeket” – emlékezett vissza a történtekre Horváth úr. Este nyolc órakor már a néhány utcával arrébb lévő panzióban voltak. A kislányt később orvoshoz kellett vinni, mert tüdőgyulladást kapott, az apja szerint azért, mert a fürdés után át kellett költözni a másik helyre.

„Most már ott tartok, hogy ügyvédi segítséget kérek” – válaszolta kérdésünkre a vendégház tulajdonosa, aki máshogy emlékszik a történtekre. A neve elhallgatását kérő üzletasszony az RSK kérdésére elmondta, hogy egy társaság még augusztusban lefoglalta a szobákat, azonban néhány nappal a rendezvény előtt visszamondták azt. Így tudta lefoglalni Horváth Gyula a szobát, azonban mégis érkeztek először ketten abból a csoportból, amelyiknek a tagjai előzőleg lemondták a szobákat. „Megkértük a családot, hogy költözzenek át egy másik vendégházba. Nem volt az úr lelkes, de hamar elkészültek, visszakapták a befizetett összeget, amit kiegészítettünk a másik vendégház első éjszakájának árára” – emlékezett vissza a történtekre a tulajdonos. Az asszony hozzátette, hogy tíz éve foglalkoznak vendéglátással, soha nem „rángatna ki egy kislányt a zuhanyzó alól”, és szerinte a család egyébként sem használta a fürdőszobát, sem a szobát.

A tulajdonosnő úgy érzi, ha van „bűne”, akkor az az, hogy megpróbált mindenkinek megfelelő szállást találni, és a másik hellyel még jobban is jártak, mert ott parkoló is volt, ugyanis náluk tele volt az udvar présgépekkel, traktorokkal.

A másik vendégház tulajdonosa az RSK kérdésére elmondta, hogy a család, zárás előtt, fél nyolc és háromnegyed nyolc között érkezett, fel voltak háborodva, amiért egy másik csoport miatt ki kellett költözniük. Először sokallták a drágább szállás árát, majd kértek egy teát a kislánynak, vasárnap reggeli után pedig elhagyták a panziót – mondta a másik tulajdonos.

Horváth Gyula az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult a panaszával. dr. Kossuth Borbála, az EBH hatósági referense az RSK-nak elmondta, hogy jelenleg a tényállás tisztázásához szükséges további adatokat kért a panaszostól.