2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fizetnének az óvodások szülei, hogy gyerekük ne járjon "koszos" cigányokkal
2010. 10. 14. 00:00

Mivel az ombudsman és az OH döntése ellenére sem változtattak az óvodában kialakult gyakorlaton, a panaszos az EBH-nál próbált segítséget kérni.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) nem tud fellépni egy óvoda ellen, ahol elkülönítve nevelik a cigány gyerekeket a többiektől. Egy panaszos apa - akinek gyermeke egy falusi óvodába jár - az EBH segítségét kérte az óvoda elkülönítő gyakorlata miatt. A férfi először 2009 őszén szólt az óvoda vezetőjének, hogy az intézményben elkülönítve nevelik a cigány gyerekeket. Az igazgató nem reagált a felvetésre, ezért a férfi a kisebbségi ombudsmanhoz és az Oktatási Hivatalhoz (OH) fordult.

 

Mindkét szerv vizsgálatot indított, és mindkettő megállapította a jogsértést. A kisebbségi ombudsman mellett az Oktatási Hivatal is arra jutott, hogy "az óvodában törvénysértő módon különítik el a többiektől a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket". Az OH szerint ezzel az óvoda törvényt sért, mivel "megsérti az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezésekben foglaltakat".

 

A panaszos a levelében azt írja, a határozatok megszületése után az óvoda vezetője közölte vele, hogy gyermekének másik csoportba áthelyezése ügyében rendkívüli szülői értekezletet hív össze. "Az indulatos megnyilvánulásoktól sem mentes értekezleten a nem roma származású szülők közül többen kijelentették, hogy az intézményvezetőtől ők kérték az elkülönített oktatás megszervezését. Magyarázatképp csak annyit mondtak, nem akarják, hogy gyerekeik a koszos és ápolatlan cigány gyermekekkel egy csoportba járjanak. Sajnálatos módon a nem roma szülők azt is kijelentették, hogy a szabálysértés miatt az óvodára kiszabott 100 ezer forintos büntetést könnyűszerrel ki fogják fizetni" - olvasható a levélben.

 

Mivel az ombudsman és az OH döntése ellenére sem változtattak az óvodában kialakult gyakorlaton, a panaszos az EBH-nál próbált segítséget kérni. Az EBH azonban közölte vele, hogy mivel más hivatalok már elbírálták az ügyet, ők már nem járhatnak el. "Az Oktatási Hivatal jogosult arra, hogy a határozatban előírt kötelezettségeknek érvényt szerezzen" - írta az EBH a férfinak.