2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Iszapömlés – Jövőjükért aggódnak a devecseri romák
2010. 10. 13. 00:00

Devecser 273 házát, 19 utcáját öntötte el az ajkai zagytározóból hétfőn kizúdult vörösiszap, s a veszprémi kisváros lakosai közül mintegy száz ember szenvedett égési sérülést a lúgos anyagtól.

Devecser 273 házát, 19 utcáját öntötte el az ajkai zagytározóból hétfőn kizúdult vörösiszap, s a veszprémi kisváros lakosai közül mintegy száz ember szenvedett égési sérülést a lúgos anyagtól.


    A település utcáit járva az MTI tudósítója azt látta, hogy az elöntött utakról még mindig takarítják a sarat, a már letisztított udvarokat és utakat vastagon beszórták gipsszel. A munkálatok során több ezer tonna gipszet használtak már fel. A markológépek folyamatosan hordják a fehér színű anyagot, amelyet az emberek lapáttal szórnak szét, illetve tolólapos gépek terítik el a szennyezett talajon.


    A Hunyadi utcában közmunkások és katasztrófavédők dolgoztak, néhány ember talicskán próbálta kimenteni  vörösiszappal szennyezett, még használható értékeit.


    A kisváros legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen egyetlen ház sem maradt épen. A rendkívül szerény otthonokban, viskókban térdig ér a sár, a még ott maradt kopottas bútorok használhatatlanná váltak. A rozsdavörössé vált Torna-patak mellett, többségében engedély nélkül épült lakokban egyetlen ember sem maradhatott, csak az ablakokba ragasztott cetli tudatja hová költöztek.


    Az áramtalanított településrész üres házaiba benézve látni, hogy gyermekjátékok, ruhák, cumisüvegek hevernek a földön, az utat méteres mélységben legyalulták, a vörösiszapos földet elszállították.


    Orsós Sándor - aki a cigánytelep szélén háromszobás, összkomfortos házban élt – az MTI tudósítóját a roma negyeden végigkalauzolva elmondta, hogy több mint negyven család maradt fedél nélkül. Õk most a helyi iskolában vannak elszállásolva. Kapnak ruhát, élelmet, de mi lesz velük később? – tette fel a kérdést.


    A telepen tovább senki nem lakhat, a házak falai átáztak a vörös, lúgos víztől, többségük megrepedt, megrogyott. Több háztető is meg van bontva, ugyanis a padláson át menekültek múlt hétfőn az emberek a vörös lavina elől.


    A telepen élők közül valamennyien kisgyermekeket nevelnek, s abban bíznak, valamilyen módon őket is kártalanítják, nemcsak azokat, akiknek nagy értékű háza volt. A város polgármesterétől azt az ígéretet kapták, hogy kapnak segítséget, de attól tartanak, "ők lesznek a sorban az utolsók" – mondták.


    A Dankó-telepi romák eddig is szegények, nincstelenek voltak, most már földönfutóvá is váltak – fakadt ki a negyed lakóihoz képest "tehetősnek" mondható férfi, akinek a malacait vitte el a vörös ár, szerszámai, gépei pedig használhatatlanná váltak. "Az volt a teljes vagyonom, nem maradt semmim, de legalább a feleségem és gyermekeim  életben vannak" - mondta a férfi arra utalva, hogy a szomszédos Kolontár lakói közül kilenc halálos áldozatot követelt a katasztrófa.