2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ártatlanul rács mögött: több milliós kártérítést követelnek
2010. 10. 13. 00:00

Az ártatlanul rács mögé került emberek jogi képviselője múlt év őszén keresetet nyújtott be az Egri Városi Bírósághoz.

Jogalap nélküli fogva tartás címén kérte a Magyar Államtól dr. Magyar Elemér egri ügyvéd a 2008. szeptember végi tarnabodi Molotov-koktélos dobálásról és lövöldözésről elhíresült ügy két gyanúsítottjának a kártalanítását. A napokban tartották a Heves Megyei Bíróságon a perben az első tárgyalást.

 

Mint arról beszámoltunk, a tettesek négy családi házra dobtak égő benzines palackokat és puskákból adtak le lövéseket. A rendőrség kommandós akció során fogta el Németh Renátó, Szabó Adorján és Pusoma János helyi lakosokat, akikkel szemben több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. Mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezték, amit többször is meghosszabbítottak. Tavaly augusztusban lefülelték Debrecenben a több esetben halálos, cigányok elleni támadássorozat igazi gyanúsítottjait, a Pest Megyei Főügyészség pedig elrendelte a tarnabodi fiatalok szabadlábra helyezését.

 

Az ártatlanul rács mögé került emberek jogi képviselője múlt év őszén keresetet nyújtott be az Egri Városi Bírósághoz. Abban arra kérte a Heves Megyei Bíróságot, hogy kártalanításra kötelezze a Magyar Állam nevében eljáró szaktárcát.

 

– Az első napon máris kiderült – közölte érdeklődésünkre dr. Magyar Elemér –, hogy bár bebizonyosodott ügyfeleim ártatlansága, mégsem magától értetődő, hogy kártalanítsák őket a rács mögött jogszerűtlen procedúra miatt töltött hónapokért. Az ember ilyenkor azt kérdezi: vajon mikor jut el egy kultúr- vagy jogállamnak titulált ország odáig, hogy a brutális módon őrizetbe vett, ártatlanul majdnem 11 hónapon át rabságba kényszerített polgárainak fizessen az elszenvedett fizikai és lelki tortúráért? Arról nem is beszélve, hogy hivatalosan elnézést kérjen a jogellenes eljárásért.

 

A tárgyaláson – miután az ügyvéd a keresetét fenntartotta – a bíró további bizonyításra szólította fel a felperes tarnabodiakat.


– A bíróság pszichológus szakértőt rendel ki a nem vagyoni kár megalapozására. Nem tehet mást, hiszen a rendelkezés ezt írja elő a számára – folytatta a jogi képviselő. – Nekünk kell bizonygatnunk, hogy okozott-e lelki sérülést ügyfeleimnek az ártatlanul elszenvedett fogva tartás. Úgy gondolom, sok empátia nem szükséges annak belátásához, hogy milyen érzés lehetett ártatlanul 11 hónapot ülniük a roma fiataloknak, amikor cigányok megtámadását rótták a terhükre, és életfogytiglani szabadságvesztés fenyegette őket. Jó-e vajon az a jogrend, amelyben még nekik kell igazolniuk sérelmeiket?! Azt sem értem, miért nincs ilyen esetekre megállapított tarifa, hogy legalább megközelítően mennyit ér ártatlanul töltött egy hónap fogság?!

 

A felpereseknek 15 napon belül kell kérdéseket megfogalmazniuk a leendő pszichológus szakértőnek. Utána következhet a szakvélemény elkészítése.

 

Több millió forint a keresetbeli kárigény

 

A felperesek kárigénye:
- személyenként 6,6 millió forint nem vagyoni kártérítés

- összesen mintegy kétmillió forint vagyoni kártérítés
- együtt 200 ezer forint ügyvédi munkadíj

 

Az ügyvéd szerint a jogszabállyal van baj

 

Dr. Magyar Elemér állítja: a jogi előírásokkal van a baj. Hasonló esete már több is volt, például az ártatlanul hat évre elítélt ivádi Pusoma Dénes ügyében, akinek a kártalanítási kérelmét olyan paragrafus alapján utasították el, amit utólag az Alkotmánybíróság alkotmánysértőnek talált és megsemmisített. Most a jogszabály arra kényszeríti a bodiakat, hogy ők bizonyítsák: vagyoni és nem vagyoni kár is érte őket a jogtalan fogva tartás miatt, és ehhez kötve van a bíróság. Az ügyvéd szerint a rossz szabályozást alkalmazása előtt kellene megváltoztatni.