2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Merkel: a romaügy nem döntő a schengeni csatlakozásnál
2010. 10. 12. 00:00

Románia Schengen-tagsága a határellenőrzés műszaki feltételeinek megteremtésétől függ, a romakérdés ebben nem játszik szerepet - jelentette ki keddi bukaresti látogatásán Angela Merkel.

Angela Merkel az Emil Boc kormányfővel való megbeszélést követően azt nyilatkozta, hogy a Schengen-övezethez való csatakozás egyik legfontosabb feltétele, hogy az unióba belépéshez szükséges vízumok kiadása korrupciómentes legyen. A Schengen-övezethez való csatlakozásban nincs szerepe a romakérdésnek" - mondta.

A német kancellár szerint Bukarestnek folytatnia kell az igazságügyi reformot, sürgette ugyanakkor a kommunizmus alatt a romániai német kisebbségtől elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását, nehézkesnek nevezve a visszaszolgáltatási folyamatot.

Felrótta a román kormányfőnek, hogy a németországi befektetőket aggasztja a közbeszerzések lebonyolításának módja és átláthatatlanságra panaszkodnak. Emellett nem tesz jót a befektetői hangulatnak, hogy a román állam rendkívül lassú ütemben folyósítja a német tőkéjű társaságokkal szemben felhalmozott, 143 millió euróra rúgó adósságát.

A német kancellár azonban azt is közölte Bockal, hogy Németország támogatja Romániát az integráció útján és az uniós források lehívásában is támogatást nyújt Bukarestnek a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében.