HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Felháborodást váltottak ki Nastase roma- és magyarellenes kijelentései

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romania, Nastase
2010 Október 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Romániai magyar körökben felháborodást váltottak ki Ilie Nastase volt román teniszcsillag múlt heti kijelentései, amelyek szerint ha ő lenne az államfő, a magyarok által többségben lakott Hargita megyébe költöztetné a cigányokat, hogy megváltoztassa a térség etnikai arányait - derül ki a hétfői romániai magyar sajtóból.

Hirdetmény

Az erdélyi Krónika szerint rasszistának és antiszociálisnak nevezte az egykori teniszcsillagnak a ProSport című napilapban megjelent kijelentéseit Kelemen Ferenc, a Magyar Polgári Párt (MPP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke.    

 
Kelemen szerint Nastase nem tett jó szolgálatot Romániának sem, amikor kijelentette: teljes mértékben támogatja Nicolas Sarkozy francia elnök döntését a romániai cigányok kitoloncolásával kapcsolatban.


"Nagyon meglepődtem Nastase kijelentésein, – akit sportolóként nagyon sokan tisztelnek a Székelyföldön is –, de határozottan elítélem az egykori teniszező számomra megmagyarázhatatlan nyilatkozatait. Magatartása már csak azért is meglepő, mert köztudott, hogy a francia állam cigányok kitoloncolásával kapcsolatos döntéseit az unió valamennyi tagállama elítélte" – nyilatkozta az MPP marosvásárhelyi elnöke.

 

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanácsnak - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő - elnöke a hétvégén közleményben ítélte el Ilie Nastase kijelentéseit.


"Arra kérjük, ne gerjessze az országon belüli feszültségeket olyan kijelentésekkel, hogy a Franciaországból kitelepített romániai romákkal kellene megváltoztatni a székelyföldi, Hargita megyei etnikai viszonyokat. Amit Nastase e témában kijelentett, az nem egyéb, mint az etnikai viszonyok erőszakos módon történő megváltoztatására történő felbujtás" – olvasható a Borboly által aláírt közleményben.

 

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a Mediafax hírügynökség érdeklődésére közölte: a vizsgálat során arra keresik a választ, hogy Nastase kijelentései kimerítik-e a rasszista uszítás fogalmát, továbbá azt vizsgálják, hogy az egykori sportoló kijelentései a roma közösség méltóságának megsértését vagy ellenséges, megfélemlítő, leminősítő, megalázó, támadó légkör kialakítását célozzák-e. Ha a tanács vétkesnek találja a volt élsportolót, pénzbírságra számíthat.

 

Nastase ugyanakkor az Adevarul napilapnak azzal magyarázta kijelentéseit, hogy Tőkés László EP-alelnöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének "szélsőséges nyilatkozatai" idegesítették fel. "Akkor hogy is van ez, a magyarok mondhatnak akármit, mi pedig fogjuk be a szánkat?" – fakadt ki a volt sportsztár.  

 

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentátora emlékeztet: Ilie Nastase bő harminc évvel ezelőtt nemes egyszerűséggel azt mondta teniszező (vetély)társának, Jimmy Connorsnak: dirty jew, azaz koszos zsidó. "Ha államfő lennék, Hargita megyébe telepíteném a cigányokat" – licitált rá a napokban saját magára ugyanaz az Ilie Nastase, aki hirtelen szükségét érezte a romakérdés megoldásának - írja a kommentátor.

 

Azt hihetné az ember - fejti ki a szerző -, hogy a világot járt, különféle nációk fiait közelebbről is megismerő sportolót áthatja a fair-play szelleme, főleg olyan sportágban, mint a tenisz, amelyet az ötvenes-hatvanas években még az "úriemberek sportjának" tartottak. Csakhogy manapság kihalóban van a sportszerűség. Ilie Nastase bejárta ugyan a világot, mégsem lett belőle világpolgár, de még européer sem - teszi hozzá.

 

Nastase egyszerre két legyet ütne egy csapásra: egyrészt elszigetelné a cigányokat a románok által lakott területektől, másrészt felhígíttatná, távlatilag pedig beolvasztatná a jóval szaporább roma közösségbe a székelyföldi magyarokat, megtalálva ezzel a magyarkérdés végső megoldását is - írja az ÚMSZ cikkének szerzője.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt