HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog: romaügyben az egyházakra is szükség van

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog
2010 Október 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Balog Zoltán szerint a tervezett Európai Roma Keretstratégia részeként át kell tekinteni, hogy a szociális ellátórendszerek mennyiben segíti a munkavállalást. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Tőkés László EP-alelnökkel közös pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten kitért arra is, hogy az egyházak segítsége nélkül nem lehet előre lépni romaügyben.

Hirdetmény

Az államtitkár kiemelte: a szociális ellátórendszereket úgy kell átalakítani, hogy a munkavállalást segítsék. Hangsúlyos helyen kell szerepeltetni a belbiztonság kérdését is - mondta, s utalva a franciaországi történésekre úgy értékelte: azok az emberek olyan bűnözők áldozatai, akik mások nyomorából akarnak pénzt csinálni.


A kormánypárti politikus nagyon fontosnak tartotta a stratégia kapcsán a jó gyakorlatok összegyűjtését és az értékek bemutatását is, különös tekintettel a cigány kultúra területére.


Balog Zoltán hangsúlyozta: az egyházak segítsége nélkül nem lehet előrelépni romaügyben. A konkrét elképzelések közül az egyházak képviselőivel tervezett keretmegállapodást említette kollégiumok létrehozásáról. Ugyanakkor kitért arra is, hogy mindenkivel szeretnének együttműködni, aki javítani és nem rontani szeretne a helyzeten. Mint kifejtette: a tapasztalatok szerint azok a programok működőképesek, amelyekbe az érintetteket is bevonják. Az a cél, hogy a romák ott boldoguljanak, ahol születtek - fűzte hozzá.


Tőkés László, az Európai Parlament néppárti alelnöke szintén szólt arról, hogy az egyházakat is mozgósítani kell a cigányság felzárkózása érdekében. Fontosnak nevezte, hogy az unió, az Európa Tanács és az Európai Parlament összefogjon a tagállamokkal a cigányság helyzetének megoldása, szülőföldön maradása érdekében. Ez tartanám az igazi megoldásnak és járható útnak - fogalmazott.

 

Utalt az Európai Néppárt múlt hónapban Budapesten tartott rendezvényére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar elnökség egyik legfőbb feladata az Európai Roma Keretstratégia kidolgozása. Ennek folytatására a soron következő lengyel EU-elnökség jelenthet garanciát.

A cigánykérdés messzemenően európai ügy, erre európai megoldást kell találni - mutatott rá Tőkés László, aki szerint ugyanakkor magyar nemzeti ügynek is minősül egyben. Kitért arra is, hogy az elmúlt húsz évben semmilyen előrehaladás nem történt, nagyon sok tekintetben romlott a cigányság helyzet.   

 

A néppárti politikus úgy látta, az Európai Parlamentben a kérdés átpolitizálódott, s ezzel éppen a lényegről terelődik el a figyelem. A sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, a szocialista-liberális tábor a cigányok európai helyzetének megítélését szélsőséges elfogultsággal hajlamos az őket sújtó diszkriminációra, kirekesztésre és rasszizmusra leszűkíteni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt