2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az FVB megsemmisítette a soroksári cigány kisebbségi választás eredményét
2010. 10. 08. 00:00

Az egyik jelölt, Raffael László (Lungo Drom) azért fordult a kerületi választási bizottsághoz, mert egy másik jelölt szervezetten, autóbusszal szállíttatott szavazókat a Jahn Ferenc Kórháztól.

Ha a határozattal szemben nem érkezik jogorvoslat a Fővárosi Bírósághoz két napon belül, akkor az jogerőre emelkedik, és a cigány kisebbségi választást 30 napon belül meg kell ismételni.

Az egyik jelölt, Raffael László (Lungo Drom) azért fordult a kerületi választási bizottsághoz, mert egy másik jelölt szervezetten, autóbusszal szállíttatott szavazókat a Jahn Ferenc Kórháztól a soroksári kisebbségi szavazókörbe. A helyi bizottság megállapította, hogy a választópolgárok szervezett szállításával megvalósult a kampánycsendsértés. (A választási eljárási törvény szerint mások mellett kampánycsendsértésnek minősül a választópolgárok szavazásra történő szervezett szállítása.)

De Raffael László fellebbezett a döntés ellen, és azt is kérte az FVB-től, hogy semmisítse meg a választás eredményét. Hivatkozott arra, hogy volt tanú, aki látott egy buszt, ami a cigányokat szállította a szavazókörbe, ráadásul egy rendőri jelentés is készült, amelyből kiderül, hogy a kisebbségi szavazókörben egyszerre többen, szervezetten jelentek meg, azzal a szándékkal, hogy szavazatukat leadják.

Beadványában előadta azt is, hogy a buszvezető elmondása szerint két héttel korábban az egyik jelölt rendelte meg tőle, hogy a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház előtti megállóból a Hősök terére, a kisebbségi szavazókörhöz szállítsa az embereket. A rendőrség igazoltatott is embereket, akik azt mondták, nem tudják, ki bérelte a buszt, de szabad akaratukból mentek el voksolni és senki nem kérte, őket, hogy valamelyik jelöltre szavazzanak.

A soroksári cigány kisebbségi választáson Kalocsai Erika (RPT) 155, Bokor Sándor (RPT) 153, Rafael Karolina (RPT) 141, Rafael József Gyula (RPT) 130 szavazattal lett képviselő.

A Fővárosi Választási Bizottság csütörtök este úgy ítélte meg, a kampánycsendsértés megvalósult, és az érdemben befolyásolta a voksolás eredményét, ezért az eredményt megsemmisítette.