2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Armageddon után: szlovákok és romák siettek Kolontár megsegítésére
2010. 10. 08. 00:00

Devecseren a lomtalanításból, használtcikk-kereskedésből élő itteni cigány közösség szervezetten is részt vesz a romeltakarításban.

A Torna patak elpusztított hídjára a honvédség egy pontonhidat épített, így újra át lehet kelni a falu túlsó végébe. A területen különféle méréseket is végeznek, és jelenleg is tart a kárfelmérés, többek közt a MAL Zrt. Is felméri a keletkezett károkat.

Az elöntött területen keresztülvezető Budapest-Boba-Zalaegerszeg-Zalalövő-Szlovénia nemzetközi vasútvonal töltését is elmosta az iszap egy szakaszon. A MÁV helyszínen tartózkodó szakemberei a Hírszerző tudósítójának elmondták, hogy az október 20-i hétre fogják helyreállítani a megrongálódott vasútvonalat.

Kolontár területén rengeteg újságíró és tévés, számos külföldi tévétársaság tudósítója és közvetítőkocsija tartózkodik, és a helyszínen van Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője is. Az újságírókat már csak külön turnusokban engedik be a munkálatok helyszínére.

Az iszapömlés által sújtott területen egyébként rengeteg a rendőr, egy részük gépkarabéllyal felfegyverezve vigyázza a rendet. A települések bevezető útjain ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol szűrik a forgalmat. Fosztogatásokról ugyanakkor nincsenek hírek, de az elöntött, üresen álló házakból nem is lenne mit elvinni.

Devecseren a lomtalanításból, használtcikk-kereskedésből élő itteni cigány közösség szervezetten is részt vesz a romeltakarításban a MACIFÉSZ (Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége) önkénteseivel, és saját honlapjukon is buzdítanak a támogatásokra.

Kolontár elöntött része jelenleg is Mars-béli tájra emlékeztet. Az iszap által elborított utcában már a fákat is kivágták, a házakból elhordják a mozdítható tárgyakat, és szinte bizonyos, hogy ez az amúgy nem túl nagy terület dózer alá kerül.