HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: az esetek többségében hátrányt jelent cigánynak születni

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Október 05    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Balog Zoltán szerint ma Magyarországon cigánynak születni az esetek nagy többségében hátrányt jelent a munkaerőpiacon, az oktatásban és más területeken egyaránt. Az államtitkár erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a vezetésével kedden megalakult a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság. A testület első ülésén munkahelyteremtésről és adat-nyilvántartási kérdésekről is tárgyaltak.

Hirdetmény

A bizottsági elnök elmondta, a testület feladata, hogy összehangolja, generálja, irányítsa azokat a programokat és azt a stratégiai tervezést, amely a hátrányos helyzetű emberek ügyén akar segíteni. A testületnek tagja tíz államtitkár, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, valamint a Miniszterelnökség képviselője is.

Magyarországon hátrányos helyzetben lehet valaki területi alapon, például akkor, ha Észak-Magyarországra születik; szociális alapon, például, ha olyan szegény rétegekbe születik, ahonnan nem képes saját erőből kiemelkedni; illetve etnikai alapon. Utóbbival kapcsolatban Balog Zoltán úgy fogalmazott, ma az országban cigánynak születni az esetek nagy többségében hátrányt jelent munkaerőpiacon, oktatásban és más területeken egyaránt.

Elmondta, már a testület első ülésén tárgyaltak egy a közcélú vízrendszerek működtetésével kapcsolatos munkaerő-piaci programról, amellyel a magyarországi belvízhelyzeten lényegesen tudnának segíteni. Hangsúlyozta, több ezer ember munkába való bevonásáról van szó, akikkel kapcsolatban azt szeretnék elérni, hogy - a program sikere esetén - olyan képességekre tegyenek szerint, amelyekkel tartósan is bennmaradhatnak a vízügyi igazgatóságok rendszerében.

A másik programpontról szólva, amely az etnikai jellegű, kizárólag statisztikai célú, anonim adatgyűjtést, -nyilvántartást érinti, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte, egy olyan módszert terveznek kidolgozni, amely a törvények betartásával lehetővé teszi az etnikai adatok nyilvántartását. Ennek szükségességét Balog Zoltán elsősorban azzal indokolta, hogy a romákra irányuló programok nagy részének azért nem állapítható meg az eredményessége, mert nem lehet pontosan tudni, ki az, aki roma, és ki az, aki csak annak vallja magát.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   romungro  | 2010 Október 13 19:07:56 like(0) dislike(0)

Az államtitkár úr a munkaerő piacon csak és kizárólag lapáttal, csákánnyal és seprővel tudja elképzelni a cigányok foglalkoztatását. Az elmúlt húsz évben a politika másról sem szólt, csak a cigányok oktatásának, képzésének a fontosságáról. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a magasan képzett cigányokra nincs szükség, sőt kifejezetten nem kívánatos, mivel a nem cigány értelmiségtől vehetik el a munkahelyeket. Ma Magyarországon, kb 500000 embernek azért van állandó munkahelye mert a cigányoknak nincs, hiszen a munkahelyek száma erősen behatárolt.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt