HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romagyilkosságok túlélőivel szembesít Barakonyi Szabolcs

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2010 Szeptember 29    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Szerdán 19 órakor nyílik Barakonyi Szabolcs, az Index fotósának kiállítása a Műcsarnokban Szembesítés címmel. A romagyilkosságok áldozatairól és családtagjaikról szóló kiállításon a portrék szereplőivel készített fotókból és riportokból összeállított ingyenes katalógusból is kap az első ötszáz látogató.

Hirdetmény

Barakonyi Szabolcs fotós és Munk Veronika, az Index újságírója 2010 áprilisa és júliusa között végigjárta a romák elleni gyilkosságsorozat állomásait, riportot készítettek a támadások túlélőivel. Barakonyi Szabolcs a személyi sérüléssel járó erőszakos cselekmények helyszínén valamennyi áldozatról és túlélőről portrét készített. Ezek a fotók
láthatóak szeptember 29-től október 31-ig a Műcsarnok Menü Pontgalériájában [1] .

 

A kiállítás ingyenesen látogatható, a megnyitó ünnepség szeptember 29-én 19 órától lesz, a kiállítást Sugár János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének docense nyitja meg.

 

Barakonyi Szabolcs célja a portrésorozattal az volt, hogy a közönség egyszerű, minden mesterkéltségtől mentes formában nézhessen szembe a tragikus támadássorozat túlélő áldozataival. Munk Veronika szöveges riportjai a fotókhoz illeszkedve mutatták be az áldozatokat.

 

Az áldozatok

 

Egy kivétellel minden támadás a települések cigánysorán, az utolsó háznál történt. Négy helyszínen öltek a támadók: először Nagycsécsen, Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg, Illés Éva férjét, Nagy Tibort pedig megsebesítették. Tatárszentgyörgyön a 28 éves Csorba Róbertet és 4 éves kisfiát lőtték agyon, Tiszalökön az 54 éves Kóka Jenőt, az utolsó támadásnál, Kislétán a 43 éves Balogh Máriát ölték meg, 13 éves lányát pedig megsebesítették, maradandó sérüléseket okozva. Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon és Alsózsolcán is támadtak a gyanúsítottak, ezeken a helyszíneken nem halt meg senki, de Alsózsolcán és Piricsén életveszélyes sérüléseket okoztak a lövések.

 

A tatárszentgyörgyi, a tiszalöki és a kislétai túlélők házát a Phralipe Független Cigány Szervezet [2] tíz magyar civil és egyházi szervezet, egy németországi roma szervezet, és a német futballszövetség kulturális alapítványa felújította [3], de ezen kívül a megtámadott cigány családok a történtek óta nem sok támogatást kaptak.

 

Az elkövetők

 

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy férfit (K. Istvánt, K. Árpádot, P. Zsoltot és Cs. Istvánt) gyanúsítanak, akiket tavaly augusztusban a debreceni Perényi1 nevű szórakozóhelyen vettek őrizetbe. A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus kilencedikén zárta le a nyomozást a romagyilkosságok ügyében [4] , a Pest Megyei Főügyészség szeptember nyolcadikán benyújtotta a vádiratot [5] a megyei bíróságra.

 

A nyomozóhatóság vádemelési javaslatában szerepelt az aljas indíték, ami a rasszista motivációra utal. Az indítékról a nyomozók annyit mondtak, hogy az elkövetők félelmet akartak kelteni, és mindezt a romákkal szembeni régi - nem részletezett - sérelmeik alapján izzó bosszú táplálta. Rendőrségi forrásaink szerint a gyanúsítottak azt mondták, a gyilkosságokkal az volt a tervük, hogy felkorbácsolják a cigány-nem cigány feszültségeket és polgárháborút szítsanak.  Vádemelés és ítélet egyelőre nem nincs, de tényleges életfogytiglan is lehet a gyanúsítottak büntetése.

 

Az Indexen megjelent riportok

 

Tiszalök: Éltünk, mint más normális emberek [6]


Kóka Jenő szerette a focit, különösen Ronaldinhót, szerette a rántott csirkeszárnyat, a biciklizést, de legfőképpen a feleségét, az unokáit és a munkáját. Nem szerette, ha megromlik az étel, és ha betegség miatt nem mehet dolgozni. 2009. április 22-én lőtték át a szívét egyetlen golyóval, amikor dolgozni indult.

 

Tatárszentgyörgy: Gondolom azt akarta mondani, hogy lelőtték [7]


A négyéves Csorba Róbertet 2009. február 23-án lőtték fejbe és hátba, amikor apja éppen a Molotov-koktéllal felgyújtott házukból menekítette. Nem sokkal előbb, napi két órában kezdték el vele az óvodai beszoktatást. Apja 27 évesen, ugyanabban a támadásban halt meg, két évvel azután, hogy saját házát felépítette a tatárszentgyörgyi cigánytelep utolsó telkén.

 

Piricse: Lobogott a tűz, lángolt a deszka [8]


A hatvanhat éves Gyetinás Magdolna alig negyven kiló. A rendszerváltás előtt dohányültetvényeken volt napszámos, harminc éve lakik a piricsei cigánysoron, húsz éve nincs munkája. 2008. augusztus nyolcadikán lábon lőtték az utca utolsó háza előtt, közvetlenül azután, hogy Molotov-koktéllal felgyújtották a házát és a szomszédban élő fiáét is. Gyetinás Tibor feleségével és hat gyerekével aludt a másik házban, azt mondja, csak azért nem halt meg, mert olyan iramban menekült, hogy beletörte a kulcsot a zárba. Így a lángoló házban ragadva nem találkozott a fegyveresekkel.

 

Alsózsolca: A farkcsontomnál ment be, elöl jött ki a golyó [9]


A huszonkét éves Rontó Krisztián születése óta a Sajó mellett, az alsózsolcai cigánysoron lakik. Kilenc családtagjával él egy házban 2008. december 15-én a tornácon aprított gyújtóst, amikor a Sajó túlpartjáról keresztüllőtték.

 

Nagycsécs: Semmi szó nélkül csuklottak össze [10]


A 40 éves Illés Éva négy gyereket szült, egész életében otthon gondozta enyhe fokban értelmi fogyatékos, siketnéma lányát. Esténként a világért sem hagyta volna ki a Barátok Köztöt, 2008. november harmadikán viszont nem ment a sorozat, úgyhogy egy celeb show-t nézett mielőtt fejbe lőtték mozgássérült sógorával együtt. Egy pillanat alatt, jajszó nélkül haltak meg.

 

Kisléta: Berúgták az ajtót, rálőttek egy sorozatot [11]


A 45 éves Balogh Mária az éjjeli szekrényre rakta a mobilját, korán lefeküdt aludni. Hajnalban, a saját házában törtek rá gyilkosai 2009. augusztus harmadikán, testének egyik oldalát közvetlen közelről lőtték szét. A ház másik szobájában fekvő 13 éves lányát álmában sorozták meg sörétes puskával, karját ma sem tudja emelni, arcát és nyakát mély hegek és sörétek borítják. Semmire sem emlékszik.

 

A kiállítás támogatói: Open Society Institute, CPD (Color Photo Digital Kft), Café Csoport, Decade of Roma Inclusion 2005-2015.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt