HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nyúlfeldolgozó üzem épül Sonkádon - Vérosz program 2.500 új állással

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Szeptember 24    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nyúlfeldolgozó üzemet épít a Vállalkozók Érdekegyeztető Roma Országos Szervezete (Vérosz) két külföldi magánbefektetővel Sonkádon; a kialakításra kerülő beszállítói tenyésztői hálózattal együtt 2.500 új álláshelyet teremtő program ipari létesítményének alapkövét pénteken helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben.

Hirdetmény

Birta János, a Vérosz elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az évi 1.500 tonna húskészítményt előállító feldolgozó egymilliárd forintos költségből épül, s további 7 milliárd forint befektetésével vágóhidat, takarmánykeverőt és öt központi tenyésztő telepet hoznak létre a Sonkádhoz közeli Csaholcon, Csegöldön, Gacsályban, Kölcsén és Magosligeten.

Sonkád környékének szatmári településein összesen 200 betéti társaság foglalkozik majd a tenyésztéssel, s 6.000 tonna nyúl exportálásához már rendelkeznek megrendeléssel is az orosz piacról, míg 1.500 tonnát feldolgozva Nyugat-Európában szándékoznak értékesíteni.

Birta János tájékoztatása szerint a nyúlfeldolgozó üzem építését a szerkezeti elemek legyártása után jövő tavasszal kezdik meg, és év végéig be is fejezik. Az üzemben kétszázan jutnak állandó munkaalkalomhoz, s készítenek majd a piacon keresett terméknek számító pácolt nyúlgerincet, továbbá nyúlvirslit, mortadellát, párizsit és pástétomot.

További 2.300-an a felépülő vágóhídon, a takarmánykeverő üzemben, valamint a logisztikai, szállítmányozási létesítményrészben, illetve a nyúltenyésztői hálózatban és a takarmánynövények termesztésében vesznek részt.

A tenyésztést 450 anyaállat kihelyezésével kezdik, s az állományt a szaporulattal 90 ezer darabosra növelik majd. Sonkádon és környékén a Vérosz Vállalkozói Integrátori Programjában a Pannon fehér fajtájú nyulat nevelik, s dolgozzák majd fel, amelyet a Kaposvári Egyetem kutatói tenyésztettek ki.

Birta János arról is szólt, hogy elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű, a munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó álláskeresőket kívánnak bevonni a tenyésztői programba. Valamennyien önfoglalkoztatók lesznek, s nemcsak a leadott állatok felvásárlási árából jutnak jövedelemhez, hanem részesednek az elért feldolgozói-kereskedelmi nyereségből is.

Bandics Zsigmond, Sonkád MSZP-s polgármestere az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a tiszaháti térségben élők számára nagyon fontos a nyolcmilliárdos befektetéssel megvalósuló nyúltenyésztői-feldolgozói program, hiszen 25-30 százalékos jelenleg is a munkanélküliség a környéken.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt