2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A spanyol kormányfő is kiállt a romakitoloncolás mellett
2010. 09. 24. 00:00

A szocialista politikus szerint fontos ugyan, hogy egy adott országban működjön az integráció, de szerinte a közrendet a romatáborokban is fenn kell tartani.

A szocialista politikus szerint fontos ugyan, hogy egy adott országban működjön az integráció, de szerinte a közrendet a romatáborokban is fenn kell tartani, más szóval a törvényeket a cigányoknak is be kell tartaniuk.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök után Zapatero a második olyan európai kormányfő, aki nyíltan kiáll az amúgy Brüsszel, az ENSZ, de még az Egyesült Államok által is bírált Nicolas Sarkozy mellett.

Az olasz kormányfő egyébként éppen egy hete jelezte a francia Le Figaro című napilapnak adott interjújában, hogy teljes mértékben támogatja Sarkozynek a romák ügyében hozott intézkedéseit, hangsúlyozva, hogy a kérdés nem francia, hanem összeurópai probléma, melyet uniós szinten kell kezelni.

Berlusconi nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Viviane Reding uniós biztos nyilvánosan bírálta a francia intézkedéseket, és a romák hazatoloncolását a második világháborús deportálásokhoz hasonlította. Ez utóbbi kijelentése miatt később bocsánatot kért Sarkozytől.

A francia kormány a bírálatok ellenére mindenesetre továbbra is azt hangsúlyozza, hogy az ország területén illegálisan tartózkodó külföldieket származásuktól függetlenül a jövőben is kitoloncolják.