HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák kitoloncolása - a román parlament nyilatkozata szerint durva jogsértés

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kitoloncolás
2010 Szeptember 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A román parlament nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Franciaországból és más európai országokból kitoloncoltak roma polgárokat, a román honatyák ezt a magatartást az állampolgári jogok súlyos megsértésének tekintik.

Hirdetmény

A román parlament két háza - a képviselőház és a szenátus - egyhangú szavazással elfogadott dokumentumában aggodalmát fejezte ki a cigány származású román állampolgárok csoportjai ellen hozott intézkedések miatt, amelyek keretében az érintetteket kiutasították vagy hazatoloncolták, illetve diszkriminatív módon biometrikus adatokat gyűjtöttek róluk.

Ezek az intézkedések a nyilatkozat elfogadói szerint nyilvánvalóan ellentétben állnak az Európai Unió dokumentumaiban, az Európai Unió Alapjogi Chartájában és az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett elvekkel. A román honatyák felhívják a figyelmet: minden államnak tiszteletben kell tartania az Európai Parlament és a Tanács 2004-ben elfogadott irányelvét, amely biztosítja valamennyi uniós polgárnak a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, akárcsak azt a tíz évvel ezelőtt elfogadott elvet, amely kötelezővé teszi a faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódot.

A román parlament emlékeztet: az Európai Unió az államok és állampolgárok olyan közössége, amely a demokratikus értékeken alapul, mint amilyen a türelem, a mássághoz való jog, a kulturális és etnikai sokszínűség, a vallásszabadság tiszteletben tartása, az etnikai megkülönböztetés elutasítása.

A romániai szenátorok és képviselők nyilatkozatukban üdvözlik az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a kitoloncolásokat elítélő elvi állásfoglalásait.

A parlament szükségesnek látja, hogy a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kialakulásakor a román hatóságok azonnal és magas szinten reagáljanak, gyors megoldásokat keressenek. Ezáltal megelőzhetik a külföldön lévő román állampolgárok helyzetének súlyosbodását, akárcsak azt, hogy mindez kedvezőtlenül hasson a Románia és más EU-tagállamok közötti kapcsolatokra - hangsúlyozzák a dokumentumban.

A honatyák azt kérik a román kormánytól és az államfői hivataltól, hogy politikai, diplomáciai és adminisztratív téren tegyenek meg mindent a román állampolgárok alapjogainak védelméért, hiszen európai állampolgárokról van szó. Európai és országos szintű stratégia kidolgozását is szükségesnek látják annak érdekében, hogy a roma származású állampolgárok beilleszkedhessenek annak az országnak a társadalmába, ahol élnek.

A honatyák nyilatkozatukban határozottan elutasítanak minden olyan politikai kísérletet, amely mesterséges módon össze akarja kötni a romák problémáját Romániának a schengeni övezethez jövő tavasszal esedékes csatlakozásával.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt