2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák kiutasítása: Szófiában a francia nagykövetség előtt tüntettek
2010. 09. 18. 00:00

A megmozdulás résztvevői "Európa velünk van!", "Ne alázzanak meg bennünket!", "Nem hagyjuk magunkat 300 euróval megvesztegetni!" feliratú plakátokat emeltek a magasba.

A megmozdulás résztvevői "Európa velünk van!", "Ne alázzanak meg bennünket!", "Nem hagyjuk magunkat 300 euróval megvesztegetni!" feliratú plakátokat emeltek a magasba (az utóbbi arra utalt, hogy a hazautazást önként vállaló romáknak fizettek ilyen összeget fejenként a francia hatóságok).

A tüntetésen több mint tucatnyi civil szervezet által aláírt levelet is átadtak a nagykövetségnek, amelyben arra kérik Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy vessen véget az EU-állampolgárok kitoloncolásának, akikkel csak azért bánnak így, mert egy meghatározott etnikai csoporthoz tartoznak. Az üzenetben hangsúlyozták azt is, hogy Franciaországban ugyanúgy tiszteletben kell tartani a bolgár állampolgárok jogait, mint a francia állampolgárokét. "A bulgáriai cigányok nem követelnek többet, csak annyit, hogy Franciaországban ugyanúgy kezeljék őket, mint Európa más népeit" - áll a levélben.

A szófiai külügyminisztérium szerint eddig csaknem félszáz bulgáriai cigányt toloncoltak ki Franciaországból az elmúlt három hétben.