2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romák kiutasítása: a bolgár külügyminiszter védelmébe vette Franciaországot
2010. 09. 18. 00:00

"A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre" - mondta Nikolaj Mladenov külügyminiszter szombaton a szófiai állami rádióban.

"A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre" - mondta Nikolaj Mladenov külügyminiszter szombaton a szófiai állami rádióban. Franciaországnak "minden jogi alapja" megvan a romák kiutasítására. A bulgáriai romákat "saját beleegyezésükkel" küldték haza a francia hatóságok - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A bulgáriai romák képviselői és emberijogvédők szombatra tüntetést hirdettek a szófiai francia nagykövetség elé. Nyílt levélben akarják felszólítani Nicolas Sarkozy francia elnököt "más EU-országok állampolgárai deportálásának leállítására". "Követeljük, hogy a romákat a többi EU-állampolgárral azonos bánásmódban részesítsék" - mondta a DROM romaszervezet egyik képviselője az állami rádióban.

Eddig mintegy félszáz bulgáriai romát utasítottak ki Franciaországból. Az összesen csaknem 8 ezer kiutasított roma túlnyomó többsége Romániából származik. A bolgár elnök és a kormányfő a hét közepén nézeteltérésbe keveredett a romák franciaországi kiutasítása kapcsán: míg az államfő elítélte a lépést, a miniszterelnök szerint "nincs semmi probléma Franciaországgal" ebben az ügyben.

Georgi Parvanov köztársasági elnök szerdán bírálta a bulgáriai és romániai romák kiutasítását Franciaországból, azt állítva: ez a lépés nincs összhangban az európai értékekkel. Ez volt az első hivatalos tiltakozás bolgár részről ebben a kérdésben. Bojko Boriszov kormányfő viszont (aki a szocialista elnökkel szemben jobboldali politikus) a bolgár tévének nyilatkozva azt mondta: "egyértelműen kiállunk amellett, hogy mindenkinek vannak jogai. Ugyanakkor nem akarom, hogy belebocsátkozzunk ebbe a vitába, mert nincs problémánk. S Franciaország maga is megerősítette, hogy nincs semmilyen problémája Bulgáriával".

A szófiai kormány mindeddig óvakodott bármiféle kommentártól a romák kiutasítása kapcsán, azt sugallva, hogy ez a lépés mindenekelőtt a romániai romákat érinti.

Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bulgáriai romát küldtek haza: egy részük önkéntes hazatérő volt, aki ennek fejében 300 euró támogatást kapott a francia hatóságoktól.