HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák kiutasítása: a bolgár külügyminiszter védelmébe vette Franciaországot

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Szeptember 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A bolgár külügyminiszter védelmébe vette Franciaországot, amelyet az elmúlt időszakban számos bírálat ért bevándorolt romák tömeges kiutasítása miatt.

Hirdetmény

"A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre" - mondta Nikolaj Mladenov külügyminiszter szombaton a szófiai állami rádióban. Franciaországnak "minden jogi alapja" megvan a romák kiutasítására. A bulgáriai romákat "saját beleegyezésükkel" küldték haza a francia hatóságok - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A bulgáriai romák képviselői és emberijogvédők szombatra tüntetést hirdettek a szófiai francia nagykövetség elé. Nyílt levélben akarják felszólítani Nicolas Sarkozy francia elnököt "más EU-országok állampolgárai deportálásának leállítására". "Követeljük, hogy a romákat a többi EU-állampolgárral azonos bánásmódban részesítsék" - mondta a DROM romaszervezet egyik képviselője az állami rádióban.

Eddig mintegy félszáz bulgáriai romát utasítottak ki Franciaországból. Az összesen csaknem 8 ezer kiutasított roma túlnyomó többsége Romániából származik. A bolgár elnök és a kormányfő a hét közepén nézeteltérésbe keveredett a romák franciaországi kiutasítása kapcsán: míg az államfő elítélte a lépést, a miniszterelnök szerint "nincs semmi probléma Franciaországgal" ebben az ügyben.

Georgi Parvanov köztársasági elnök szerdán bírálta a bulgáriai és romániai romák kiutasítását Franciaországból, azt állítva: ez a lépés nincs összhangban az európai értékekkel. Ez volt az első hivatalos tiltakozás bolgár részről ebben a kérdésben. Bojko Boriszov kormányfő viszont (aki a szocialista elnökkel szemben jobboldali politikus) a bolgár tévének nyilatkozva azt mondta: "egyértelműen kiállunk amellett, hogy mindenkinek vannak jogai. Ugyanakkor nem akarom, hogy belebocsátkozzunk ebbe a vitába, mert nincs problémánk. S Franciaország maga is megerősítette, hogy nincs semmilyen problémája Bulgáriával".

A szófiai kormány mindeddig óvakodott bármiféle kommentártól a romák kiutasítása kapcsán, azt sugallva, hogy ez a lépés mindenekelőtt a romániai romákat érinti.

Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bulgáriai romát küldtek haza: egy részük önkéntes hazatérő volt, aki ennek fejében 300 euró támogatást kapott a francia hatóságoktól.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt