2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Washington is a romák jogainak tiszteletben tartására intette Párizst
2010. 09. 16. 00:00

"Egyértelmű, hogy a romák jogai fontosak számunkra, felhívjuk tehát Franciaországot és más országokat is, hogy ezeket tartsák tiszteletben".

"Egyértelmű, hogy a romák jogai fontosak számunkra, felhívjuk tehát Franciaországot és más országokat is, hogy ezeket tartsák tiszteletben" - jelentette ki Washingtonban az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő képviselője.

Ez volt az első alkalom, hogy magas rangú kormányzati tisztségviselő állást foglalt az ügyben. Az anonimitást kérő amerikai diplomatának ugyanakkor nem volt tudomása arról, hogy Washington hivatalosan is hangoztatta-e aggodalmát Párizsnak.

Egy amerikai képviselőházi bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a romák kiutasítása "elfogadhatatlan politikai művelet" a francia kormány részéről.

"A kisebbségek szerves részét képezik egy társadalomnak, és kockázatos, ha azok, akik politikai előnyök megszerzése érdekében a megosztásra törekednek, megkaparinthatják az irányítást" - nyilatkozott Alcee L. Hastings képviselő, az európai biztonság és együttműködés kérdéseivel foglalkozó bizottság társelnöke.

"Az európai romák helyzete nem oldódik meg azzal, ha el akarják rejteni, vagy át akarják telepíteni őket" - jelentette ki Hastings, aki sürgette, hogy "Franciaországot és más országokat", hogy "összpontosítsanak a romák integrációjára, méghozzá ott, ahol éppen vannak".

A Human Rights Watch (HRW) nevő amerikai civil szervezet kedden felszólította a francia kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság felszólításának és vessen véget a romák kitelepítésének.

"Franciaország köteles azonnal véget vetni a kitelepítéseknek és független elemzésnek alávetni a politikáját" - hangoztatta a HRW közleménye. - "A kormánynak egyúttal azt is biztosítania kell, hogy az illegális roma táborok felszámolása miatt senki sem marad tető nélkül."

A The New York Times pedig korábban azzal vádolta meg Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy "veszélyesen felkavarta a bevándorló-ellenes érzelmeket."

A romák jogainak a diszkriminációval szembeni megvédelmezése Európában az Obama-kormányzat egyik prioritása, jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter április 8-án, azaz még jóval a franciaországi kitelepítések megkezdése előtt.