HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Washington is a romák jogainak tiszteletben tartására intette Párizst

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Szeptember 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az amerikai kongresszus, a civil szervezetek és a sajtó után szerdán az amerikai kormány is - igaz, csak név nélküli nyilatkozat útján - a romák jogainak tiszteletben tartására szólította fel Franciaországot.

Hirdetmény

"Egyértelmű, hogy a romák jogai fontosak számunkra, felhívjuk tehát Franciaországot és más országokat is, hogy ezeket tartsák tiszteletben" - jelentette ki Washingtonban az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő képviselője.

Ez volt az első alkalom, hogy magas rangú kormányzati tisztségviselő állást foglalt az ügyben. Az anonimitást kérő amerikai diplomatának ugyanakkor nem volt tudomása arról, hogy Washington hivatalosan is hangoztatta-e aggodalmát Párizsnak.

Egy amerikai képviselőházi bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a romák kiutasítása "elfogadhatatlan politikai művelet" a francia kormány részéről.

"A kisebbségek szerves részét képezik egy társadalomnak, és kockázatos, ha azok, akik politikai előnyök megszerzése érdekében a megosztásra törekednek, megkaparinthatják az irányítást" - nyilatkozott Alcee L. Hastings képviselő, az európai biztonság és együttműködés kérdéseivel foglalkozó bizottság társelnöke.

"Az európai romák helyzete nem oldódik meg azzal, ha el akarják rejteni, vagy át akarják telepíteni őket" - jelentette ki Hastings, aki sürgette, hogy "Franciaországot és más országokat", hogy "összpontosítsanak a romák integrációjára, méghozzá ott, ahol éppen vannak".

A Human Rights Watch (HRW) nevő amerikai civil szervezet kedden felszólította a francia kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság felszólításának és vessen véget a romák kitelepítésének.

"Franciaország köteles azonnal véget vetni a kitelepítéseknek és független elemzésnek alávetni a politikáját" - hangoztatta a HRW közleménye. - "A kormánynak egyúttal azt is biztosítania kell, hogy az illegális roma táborok felszámolása miatt senki sem marad tető nélkül."

A The New York Times pedig korábban azzal vádolta meg Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy "veszélyesen felkavarta a bevándorló-ellenes érzelmeket."

A romák jogainak a diszkriminációval szembeni megvédelmezése Európában az Obama-kormányzat egyik prioritása, jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter április 8-án, azaz még jóval a franciaországi kitelepítések megkezdése előtt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt