HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A bolgár elnök és a kormányfő eltérően látja a romák kiutasítását

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Szeptember 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nézeteltérésbe keveredett a bolgár elnök és a kormányfő a romák franciaországi kiutasítása kapcsán: míg az államfő elítélte a lépést, a miniszterelnök szerint "nincs semmi probléma Franciaországgal" ebben az ügyben.

Hirdetmény

Georgi Parvanov köztársasági elnök szerdán bírálta a bulgáriai és romániai romák kiutasítását Franciaországból, azt állítva: ez a lépés nincs szinkronban az európai értékekkel. Ez volt az első hivatalos tiltakozás bolgár részről ebben a kérdésben. Bojko Boriszov kormányfő viszont (aki a szocialista elnökkel szemben jobboldali politikus) a bolgár tévének nyilatkozva szintén szerdán azt mondta: "egyértelműen kiállunk amellett, hogy mindenkinek vannak a jogai. Ugyanakkor nem akarom, hogy belebocsátkozzunk ebbe a vitába, mert nincs problémánk. Franciaország maga is megerősítette, hogy nincs semmilyen problémája Bulgáriával".

A szófiai kormány mindeddig óvakodott bármiféle kommentártól a romák kiutasítása kapcsán, azt sugallva, hogy ez a lépés mindenekelőtt a romániai romákat érinti. Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bolgár romát küldtek haza: egy részük önkéntes hazatérő volt, akik ennek fejében 300 euró támogatást kaptak a francia hatóságoktól.

Boriszov egyébként nem csak a romák ügyében, de az EU-n belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozás kérdésében is igyekezett különválasztani országát és Romániát. "Sok államnak érdekében áll, hogy Romániával mi egy párt alkossunk, de ebben az ügyben ez nem helytálló. Bulgáriának megvan a maga útja, mi szigorúan betartjuk kötelezettségeinket, s azt reméljük, hogy 2011 közepe felé beléphetünk a schengeni övezetbe" - mondta.

Megfigyelők szerint ennek az elhatárolódásnak nyilván köze lehet ahhoz, hogy augusztus végén francia részről jelezték: ha Bukarest nem szorítja gátak közé a romák kivándorlását, akár az is szóba jöhet, hogy Párizs megakadályozza Románia belépését a schengeni övezetbe.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Vi­lág­hírű asz­ta­los ké­szí­tette el a Kar­me­lita Ko­los­tor ma­gyar cí­me­rét

  • Nem állt ki Pócs mellett a Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

  • MÁR VÁLASZOLTAM, MONDTA ORBÁN VIKTOR, MIUTÁN NEM VÁLASZOLT

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt