HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„A Jobbik kiírta magát a demokratikus politizálásból”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Szeptember 02    Forrás: Roma Sajtóközpont - Lakatos Elza


Ez a cikk archív

„A Jobbik kiírta magát a demokratikus politizálásból” – reagált az illetékes miniszteri biztos, Farkas Flórián a radikális párt tagjainak az utóbbi napokban a cigányság egy részének „ közrendvédelmi telepekre” való zárásáról szóló nyilatkozataira.

Hirdetmény

Az Országgyűlés illetékes bizottságának alelnöke is elítélte a jobbikos javaslatot, mely ellen miskolci cigány önkormányzati képviselők és emberi jogi aktivisták nyílt levélben tiltakoztak, és visszautasította azt az LMP is.  A Jobbik által „hírbe hozott” Finnország budapesti nagykövetségén kikérték maguknak és cáfolták, hogy országukban táborokba zárnák a cigányokat.

 

„A Jobbik ezzel a stílussal kiírta magát a demokratikus politizálásból.” – nyilatkozta a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a romák integrációját felügyelő miniszteri biztos, reagálva a radikális párt tagjainak azon nyilatkozataira, melyek szerint a Jobbik a zömmel a miskolci Avas lakótelepen és a Lyukóvölgyben élő romák egy részét csendőri felügyelettel, kijárási tilalommal és kordonnal védett „közrendvédelmi telepekre” zárná. Farkas Flórián, aki egyben fideszes parlamenti képviselő és a Lungo Drom elnöke is hozzátette: nem érti, hogyan gondolhatja a Jobbik, hogy szembeállítja az „egy hazában élő” állampolgárokat.
A Jobbik javaslata ellentétes az alapvető jogi normákkal és a cigánysággal kapcsolatos létező problémákra nagyon szerencsétlen, rossz és alkalmazhatatlan választ ad – közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának alelnöke, miután pártja, a Fidesz parlamenti frakciója közleményben szólította fel a radikális pártot, hogy „hajmeresztő ötletének kidolgozása előtt alaposan tanulmányozza a Magyar Köztársaság Alkotmányát.” Gulyás Gergely az RSK-nak azt mondta:„ elítélem az ilyen jellegű javaslatokat, különösen akkor, amikor azok nyilvánvalóan politikai haszonszerzés érdekében születnek.”

 

Miskolci cigány önkormányzati képviselők és emberi jogi aktivisták nyílt levélben tiltakoztak a Jobbik a városban polgármesterségre jelentkező, Borsod megyei alelnöke, Szegedi Márton nyilatkozata ellen, aki a szlovák, a francia, az olasz és finn „mintára” hivatkozva úgy vélte: EU-komform pártjának ötlete a „közrendvédelmi telepekre” zárásról.

 

Váradi Gábor, a miskolci roma önkormányzat elnöke a Roma Sajtóközpontnak „őrültségnek” nevezve a jobbikos polgármester-jelölt nyilatkozatát azt hangsúlyozta: a miskolci cigányság nem tűri, hogy bárki megkérdőjelezze magyarságukat. Farkas Flórián miniszteri biztos ugyancsak kiemelte: hamis a Jobbik érvrendszere, a párt nyilatkozói csúsztatnak, amikor az európai normákkal összeegyeztethetőnek nevezik tervüket. Ezt erősítette Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője is, arra figyelmeztetve: nem lehet összemosni a szlovák, francia, olasz és finn illegális bevándorló romák társadalmi problémáit a több évszázada, honos kisebbségként Magyarországon élő, magyar állampolgárságú cigányság gondjaival. A képviselőnő a jobbikos nyilatkozatokról azt mondta: alkotmányos demokráciában nem lehet ilyen kijelentéseket tenni. „Finnországban a hatóságok semmilyen táborokba nem zárják, és nem korlátozzák a romák szabad mozgását” – közölték a Roma Sajtóközponttal a budapesti finn nagykövetségen. A követségen arról is tájékoztattak: az utóbbi években Finnországból mindössze néhány tíz román állampolgárságú személyt toloncoltak ki, mert megsértették a jogszabályokat.

 

Hozzátették: Finnországban az etnikai alapon történő megkülönböztetést tiltja a törvény.

 

Az önkormányzati választások küszöbén a Jobbik és annak képviselő jelöltjei újra demokrácia és jogállamellenes ötletekkel, retorikával akar szavazatokat és jól fizető mandátumokat szerezni – vélte Setét Jenő esélyegyenlőségi, telep-felszámolási szakértő, civil jogvédő. Setét Jenő szerint ebben a helyzetben elengedhetetlen, hogy a politikai elit tagjai legalább abban minimális konszenzust teremtsenek, hogy elutasítják a Jobbik „rosszabbnál rosszabb, faji alapú ömlengéseit.”

 

HÁTTÉR: A kérdéses területek
 

 

Avas

 

A miskolci Avas városrész korántsem homogén terület. A médiában és a helyi közbeszédben az elmúlt másfél évben felerősödött „cigány inváziós” jelenségről szóló kijelentések zöme az Avason, a terepet jól ismerő szociális szakemberek szerint „alaptalan provokációk”. Mindez ugyanakkor a szakértők szerint sem jelenti azt, hogy ne lennének feszültségek a társadalmi-gazdasági szempontból nagyon lecsúszott településrészen. Fontosabb azonban, hogy sokszor szándékosan vagy ismerethiány miatt egybecsúszik az egész Avas, Avas Dél, Avasalja szegénytelepként emlegetve, noha itt minimum két (több) karakteresen elkülönülő övezetről van szó. Míg Avas Dél egy panelrengeteg, többnyire szegény-alsóközéposztályi lakossággal, addig az Avasaljaként nevezett övezet több lehatárolható részre tagolt (Hidegsor, Muszkásoldal, stb.), és a településrészen valódi szegregátumokról, cigány-gettókról beszélhetünk. Egykori présházakban, barakkokban, fabódékban zsúfolt környezetben közszolgáltatások hiányával sújtva tengetik életüket itt a családok. Az Avas Dél (ami önmagában is három különböző részből áll, mind fizikailag, mind az ott élők társadalmi helyzetét tekintve) ehhez képest egy átlagos nagyvárosi betondzsungel – annak minden problémájával természetesen.


Lyukóvölgy


Lyukóvölgy az egykori bányászkolónia, majd gyári munkások által használt hétvégi telkek területe az elmúlt tíz évben kialakult, harmadik világbeli állapotokat tükröző nyomornegyed. Lyukóvölgy vélhetően az ország legnépesebb és minden mutatójában a legrosszabb helyzetű gettója, noha máig egyetlen kutatás nem foglalkozott vele. Sokak szerint az ott élők jelentős része nem is magyar állampolgár, Szlovákiából és Romániából idemenekült nincstelenek; továbbá borsodi-szabolcsi falvakból „idetelepített” családok. Miskolcon azonban még számos – legalább tíz – nagyon súlyos viszonyokat hordozó gettó található. A KSH 18 szegregátumot azonosított a városhoz tartozó területen.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt