2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egy romániai cigány jogvédő szövetség a francia termékek bojkottálását szorgalmazza
2010. 08. 31. 00:00

Az érdekvédelmi szervezetek hálózataként 2006-ban alapított Romániai Romák Polgári Szövetsége reméli, hogy kezdeményezés visszhangra talál.

Az érdekvédelmi szervezetek hálózataként 2006-ban alapított Romániai Romák Polgári Szövetsége reméli, hogy kezdeményezés visszhangra talál. David Mark, a szövetség ügyvezető igazgatója egy kereskedelmi rádiónak elmondta: a tiltakozással azt akarják üzenni Franciaországnak, hogy az emberi jogok előnyt élveznek a gazdasági érdekekkel szemben.

A szövetség a termékbojkotton kívül Romániában országos tiltakozást szervez szeptember 6-án, amikor Párizsban néhány ország részvételével tanácskozást tartanak a migrációról.

A szövetség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Romániában valamennyi francia külképviselet előtt tüntetni fognak. David Mark szerint a párizsi konferencián Franciaország megpróbálja más befolyásos európai uniós tagállam támogatását megszerezni a romák elleni intézkedések ügyében, ami a romák "megbélyegzését" jelentené.

A migrációról tartandó szeptember 6-i konferenciáról a múlt héten Párizsban járt román kormányküldöttség tagjai is nyilatkoztak. Õk azt követően látogattak a nyugat-európai fővárosba, hogy Franciaország több száz román és bolgár cigányt küldött haza. A román küldöttség tagjai szóvá tették a francia féllel folytatott tárgyalásokon, hogy erre a tanácskozásra nem hívták meg Romániát.

A román fél tájékoztatása szerint Párizs arról biztosította Bukarestet, hogy a konferencia napirendjén nem szerepel a roma kérdés, hanem csak bevándorlással kapcsolatos általános témák kerülnek szóba.