2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikkasztással, hűtlen kezeléssel is vádolják a szociális kártya atyját
2010. 08. 30. 00:00

A sikkasztás ügye egy másik beruházáshoz, az útfelújításéhoz kapcsolódott. Erre a munkára 7 millió forintot nyert Monok.

Több millió forintos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, valamint hétmillió forintos jelentős értékre elkövetett sikkasztással vádolják Szepessy Zsolt monoki polgármestert - tudta meg lapunk Ujjné dr. Grajz Erzsébettől, a Miskolci Városi Ügyészség vezető-helyettes ügyészétől. Amint arról lapunk tegnap már beszámolt, Szepessy ellen - akit az ügyészség következetesen Szepesinek nevez - a közelmúltban emeltek vádat.

Csütörtöki lapzártánkkor viszont még csak a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettéről lehetett tudni. Az ügyészség tájékoztatásából derült ki a sikkasztás és a hűtlen kezelés ügye, illetve a három bűntett részletei is.

Mint a vezető-helyettes ügyész közleményéből kiderült, "2006. évben Monok Község Önkormányzata a B-A-Z. Megyei Területfejlesztési Tanácstól többek között a 2006. év tavaszi esőzések hatására keletkezett pincebeszakadások helyreállítására, valamint útfelújításra nyert el pályázatokon vissza nem térítendő támogatásokat."

Rekonstrukciós munkálatokra 3 475 000 forintot nyertek, és mindezen túl a polgármester "vagyonkezelési kötelezettségét megszegve döntött további 4 millió forint összeg kifizetéséről." Igen ám, de a munkálatokról szóló számlát nem a munkavégző cég állította ki, és a rekonstrukciókat sem a korábbi tervek szerint végezték. Az ügyészség emiatt emelt vádat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

A sikkasztás ügye egy másik beruházáshoz, az útfelújításéhoz kapcsolódott. Erre a munkára 7 millió forintot nyert Monok. Az útfelújítást a STRABAG Építő Zrt. végezte, ám amikor a területfejlesztési ügynökségtől a kifizetésre Szepessyék megkapták az elnyert támogatást, azt nem adták oda a cégnek. A STRABAG-nak ugyanis csak később fizették ki a számlát. Az ügyészség szerint ezzel valósította meg a szociális kártya és a munkáért segélyt módszer bevezetéséről elhíresült polgármester a sikkasztást.