2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az EBESZ is aggodalmának adott hangot a francia hatóságok politikája miatt
2010. 08. 30. 00:00

Az ENSZ és az Európai Bizottság után az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is aggodalmának adott hangot a francia hatóságok romákkal szembeni politikája miatt.

Janez Lenarcic, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának igazgatója hétfői közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy számos országban hosszú ideje jellemző az intolerancia a romákkal szemben, és az EBESZ több tagállamában nem tettek megfelelő intézkedéseket ezeknek a közösségeknek és személyeknek a tartós integrálása érdekében.

Lenarcic bírálta Párizst a romák kollektív kriminalizálása miatt. "Egyedi esetek alapján azt állítani, hogy a romák általánosságban bűnözők, a cigányság megbélyegzésével ér fel" - hangsúlyozta az EBESZ-iroda igazgatója. Hozzátette, kérdésesnek tartja azt is, hogy azzal, hogy Franciaország pénzügyi támogatást nyújt az érintettek Romániába és Bulgáriába való visszatéréséhez, tiszteletben tartja-e ezeknek a személyeknek a szabályos eljáráshoz való jogát.

A francia hatóságok az utóbbi hetekben számos illegális cigánytelepet számoltak fel, és megkezdték a romák kitoloncolását származási országukba.