2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A legtöbb kisebbségi jelöltet a Lungo Drom állította eddig
2010. 08. 30. 00:00

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség az Országos Választási Iroda adati szerint hétfő kora délutánig 2100 kisebbségi önkormányzati jelöltet állított.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség az Országos Választási Iroda adati szerint hétfő kora délutánig 2100 kisebbségi önkormányzati jelöltet állított. A legtöbb jelöltjük Borsod megyében van, de Szabolcs, Somogy és Baranya megyében is több mint 200-200 jelöltet állítottak.

A roma szervezet - amelynek Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő az elnöke - a legkevesebb (két) jelöltet Komárom-Esztergom megyében Kisbér településen állította eddig.

A Lungo Drom legfőbb riválisának tartott, a Kolompár Orbán vezette MCF, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma hétfő délutáni adatok szerint 650 jelölt állítását jelentette be.

Az MCF frakciószövetség irányítja a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ), amelynek már nyolcadik éve Kolompár Orbán az elnöke.

Új erőként jelentkezett az a választási szövetség, amelyet a Roma Polgári Tömörülés (RPT), a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) és a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod Megyei Szervezete alkot. A szövetségnek csaknem 800 jelöltje van.

A CSZOSZ és az RPM az előző kisebbségi választásokon még a Kolompár Orbán vezette MCF-fel kötött választási szövetséget. A két szervezet vezetői a jelenlegi OCÖ elnökhelyettesi tisztségét töltik be.

Annak, hogy egy-egy szervezet hány jelöltje szerez majd mandátumot, azért is van jelentősége, mert csak az országos eredményben 10 százalékot elérő szervezet állíthat listát a jövő márciusi területi és az országos kisebbségi választásokra, amelyen már csak a mandátumot nyerő képviselők (elektorok) szavazhatnak. Ez négy évvel ezelőtt csak a Lungo Dromnak és az MCF szövetségnek sikerült.

A Lungo Drom 2006-ban csaknem 63 ezer szavazattal 1594, az MCF több mint 50 ezer szavazattal 1332 mandátumot szerzett. Az OCÖ-választásra viszont annak ellenére, hogy a Lungo Drom kétfős többséget kapott az 53 fős testületben, a megismételt alakuló ülésen az MCF jelöltjét, Kolompár Orbánt választották vezetőnek.

Mivel a jelöltbejelentési határidő szeptember 3-án 16 óra, a politikai erőviszonyok minden bizonnyal megváltoznak, figyelembe véve, hogy az Országos Választási Bizottság több mint kéttucatnyi roma szervezetet vett jelölőszervezetként nyilvántartásba, és több szervezet vezetője is úgy nyilatkozott az MTI-nek hétfő délután, hogy jelöltjeiket még csak a következő napokban regisztráltatják.

A települési kisebbségi választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú, vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

A kisebbségi választásokon csak az szerepelhet jelöltként, aki július 15-ig kérte felvételét a kisebbségi választói névjegyzékbe. Mivel a kisebbségi jelölteknek nem kell ajánlószelvényeket gyűjteniük, őket csak a kisebbségi szervezetek indíthatják; ők dönthetnek arról, kik szerepeljenek a szavazólapon.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 1604 településen összesen több mint 2300 kisebbségi választást írtak ki a helyi választási bizottságok.