HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sarkozy roma-politikáját bírálja a nemzetközi sajtó

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Augusztus 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák kiutasítása Franciaországból foglalkoztatja a nemzetközi sajtót, s a párizsi balliberális Liberation is bírálja Nicolas Sarkozy francia államfőt:

Hirdetmény

"Egy válság - amelyet nem akar nevén nevezni, de egyre inkább takarékosságra szorítja - arra kényszeríti őt (Sarkozyt) (...), hogy a régi recepthez, a teátrális biztonságpolitikához nyúljon." Ennek részét képezi "egy közösség megbélyegzése, offenzíva az érvényes tartózkodási engedély nélküli romák ellen, valamint a fenyegetés, hogy megbüntetik vagy megfosztják állampolgárságuktól a bűncselekményeket elkövetők szüleit". A lap szerint Sarkozy azt reméli, hogy populizmusával sikerül a "választókat mozgósítania és ismét rátalálhat a jobboldali tábor kemény magjára".

A konzervatív norvég Aftenposten szerint "nincs még egy népcsoport Európában, amely annyi üldözésnek és zaklatásnak van kitéve, mint a romák. A legnagyobb és legátfogóbb támadásoknak ma Franciaországban, Olaszországban, Romániában és Magyarországon lehetünk tanúi. A romák elűzése Franciaországból egész Európára szégyent terít. (...) A nyáron a norvég rendőrség is hajtóvadászatot indított a külföldi romák ellen. (...) A vadkempingezőket bűnözőknek kiáltják ki. (...) A rendőrség, politikusok és a média figyelme mindenekelőtt ezeknek az embereknek az etnikai hovatartozására irányul, és nem az esetleges törvénysértésekre. (...) A romák sorsa egy előrejelzett katasztrófa, amely rohamosan tragédiába torkollik."

Szeptember 6-ra Párizsba hívták néhány EU tagállam illetékes miniszterét, hogy az illegális bevándorlásról és a menedékkérőkről tárgyaljanak. Erről ezt írja a bécsi Die Presse:

"Ha Párizs főként olyan államok képviselőit hívja meg, amelyek keményen lépnek fel a romákkal szemben, az nem hat nagyon hitelesnek. Nem a migrációról, hanem a román és bolgár romák kiutasításának nemzetközi legitimálásáról van inkább szó. De ebben nincs semmi újdonság. (...) Sokkal feltűnőbb azonban, hogy a vendéglistán nem szerepel az Európai Bizottság képviselője. Az üzenet világos: mi döntjük el, miképpen járunk el a másik EU tagország bevándorlóival. Amit Brüsszel mond, az nem számít."

Ugyanehhez a témához fűz megjegyzéseket a balliberális bolgár Sega csütörtöki száma.

"Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy minket (bolgárokat és románokat) a Schengen-övezetbe lépve megszűrjenek, és csak kifényezett cipőben engednek be. Romákat és másokat, akiknek nincs európai átlagjövedelmük, még a hazájukban meg kell állítani, hogy ne piszkolják be Európa területét."

A lap szerint a párizsi találkozó résztvevői Franciaország köré egészségügyi kordont készülnek vonni, "amely szavatolná, hogy az - önkéntes alapon hazavezetett - romák ne térhessenek vissza francia földre".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt