HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romák kiutasítása - Soros György az akció leállítására szólítja Párizst

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 Augusztus 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Soros György magyar származású amerikai milliárdos azzal a kéréssel fordult szerdán Franciaországhoz, hogy "állítsa le a romák tömeges kiutasítását"; egyúttal kérte az Európai Uniót, hogy készítsen egy átfogó, "a probléma nagyságával arányos" tervet a romák integrációjára.

Hirdetmény

Az, ahogy Franciaország most kiutasítja a romákat, a francia és az európai uniós törvények megsértésének veszélyével jár. Európában származásuk miatt nem küldhetők vissza hazájukba férfiak, nők és gyerekek anélkül, hogy bűncselekmény elkövetését rájuk bizonyították volna - írta sajtóközleményében Soros, a kelet-európai romák felemelkedését is támogató Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

A nemzetközi bírálatok ellenére Franciaország július 28-a óta eddig 635 romát küldött haza, miután megkezdték Nicolas Sarkozy elnöknek az illegális cigánytelepek felszámolására vonatkozó intézkedéseinek életbe léptetését. Párizsnak az az álláspontja, hogy ezzel csupán az Európai Unió törvényeit alkalmazza, a romák hazatérése önkéntes, és a francia adófizetők terhére pénzbeli segéllyel jár.

Soros szerint a francia kormánynak igaza van abban, hogy Romániának és Bulgáriának többet kell tennie roma állampolgárai életkörülményeinek javításáért. Pierre Lellouche, Franciaország európai ügyekkel foglalkozó államtitkára egy keddi lapinterjújában azt mondta: minden uniós tagállamnak vállalnia kell felelősségét, gondoskodnia kell saját állampolgárainak védelméről és társadalmi beilleszkedéséről.

"A probléma nagysága miatt az Európai Unió részéről egy hatalmas és hatékony tervre van szükség a romák integrálására" - állapítja meg az alapítványi elnök, aki szerint az uniós strukturális alapokból támogatni kell a romák minél fiatalabb korban kezdődő tanulását, amellett, hogy ezekből az alapokból már most is finanszíroznak szakképzési és olyan programokat, amelyek a lakhatásuk körülményein javít.

"Tudván, hogy egy olyan országban mint amilyen Magyarország 2015-ben a munkaerőpiacra belépők egyharmada roma lesz, az európaiak nem engedhetik meg maguknak egy újabb roma nemzedék elvesztését" - tette hozzá Soros.

A Nyílt Társadalom Alapítvány saját kimutatása szerint eddig csaknem 150 millió dollárral támogatta Kelet-Európában a romák társadalmi beilleszkedését "a falak lebontásával az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás területén".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt