HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán szerint többségi cigány iskolákra van szükség

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  balog, bajna
2010 Augusztus 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte a ferences rend szerdán Bajnán. A konferencián előadást tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is.

Hirdetmény

Balog Zoltán elmondta: segítséget kérni jött azoktól, akikben belső készség van a segítségre, s akik egyúttal értenek is hozzá.

A politikus nemzeti érdeknek nevezte a cigányság ügyének megoldását. Mint mondta, két vesztese lesz annak, "ha nem tudunk előre lépni": a kisebbség, amelynek sokkal mélyebbre már nem nagyon lehet csúszni, és a többség, amelyiknek még lehet.

Egy felmérést ismertetve hangsúlyozta, hogy tíz év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második ember cigány lesz. Ez azt jelenti, hogy minden második ember inaktív lesz, és semmivel nem tud hozzájárulni a közteherviseléshez. Hozzátette: a feladat az, hogy ez az előrejelzés ne váljon valóra, mert egy tízmilliós ország nem engedheti meg magának, hogy "700 ezer, uszkve egymillió embert a hátán cipeljen" anélkül, hogy azok bármit be tudnának vagy be akarnának tenni a közösbe.

Mint fogalmazott, ő a cigányság védelmében állítja, hogy "ma a cigányügyön egy hatalmas, elsősorban nem cigányokból álló magyar lobbi élősködik".

Megjegyezte: olyan emberekre van szükség, akik nem a saját önfenntartásukat látják az ügyben. Az egyháztól azt várja, hogy elkötelezett embereket küldjön a feladatok elvégzése érdekében, a kormány pedig biztosítja majd a szükséges infrastruktúrát.

"Nagy liberális hazugságnak" és "képmutatásnak" nevezte azt, hogy a társadalom többségétől elvárható lenne, hogy egy szülő a gyerekét olyan iskolába járassa, ahol az csak "leszakadni tud".

Kijelentette ugyanakkor: az igazi, hiteles kereszténység képviselői, tehát azok, akik felebaráti szeretetre hajlandók, akik vállalják, hogy áldozatokat hoznak, a világon mindenhol kisebbségben vannak.

Megjegyezte: semmiféle szociális helyzet nem mentesít a törvények betartása alól. Mint mondta, változtatni kell a beszédmódon is. Őszintén kell beszélni azokról a problémákról, amelyeknek etnikai vonatkozásai vannak, "különben nem szerezzük meg a többség támogatását".

Véleménye szerint ma erős lobbi áll azok mögött, akik úgy próbálnak aktívak lenni a cigányság ügyében, hogy inkább az indulatok gerjesztésében legyenek érdekeltek. Ilyen motiváció nemcsak a szélsőjobb térfelén, hanem a radikális liberális oldalon is létezik - tette hozzá. Szerinte ez utóbbi oldal "a cigány öntudatot a magyarsággal szemben próbálja megteremteni".

Balog Zoltán bírálta a romák integrációjának eddigi gyakorlatát. Úgy vélte, minél több olyan egyházi iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak. Mindez előkészítés lenne az integrációra - jelentette ki.

Sass Levente, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: a két éve indult programban azt vállalták a helyi plébánosokkal és önkormányzatokkal együtt, hogy a térségben élő romákat eljuttatják az érettségiig. Csaknem 80 roma származású embert vontak be a programba, akik tapasztalatuk szerint szívesen jöttek, s egymást is hívták. Voltak, akik számára munkalehetőséget tudtak biztosítani - emelte ki.

A ferences rend tervezi, hogy más településeket is bevonnak a programba, illetve elmozdulnak a szakképzés irányába - közölte a rendtartomány fejlesztési igazgatója.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt