2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Osztolykán: A kormány ne szabotálja az integrációt, cselekedjen
2010. 08. 24. 00:00

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszakadók, elesettek integrációja akkor lehet igazán sikeres, ha a politikusok, döntéshozók maguk járnak élen a diszkrimináció és a szegregáció elutasításában.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben azonnali intézkedésekre van szükség: fokozott szakmai támogatásra, teljesítmény-arányos pedagógus bérpótlékra, korai fejlesztésre, bölcsődei, óvodai férőhelyekre, a hátrányos helyzetű és "problémás" tanulók mentorálására, fejlesztésére.

Kiemelt kormányzati feladattá kell tenni annak elősegítését, hogy a pedagógusok, helyi oktatásirányítók -a pedagógusképzések és továbbképzések révén, illetve szakmai segítséget nyújtó szervezetek közreműködésével - váljanak képessé az integrált oktatáshoz szükséges oktatásszervezési módszerek, pedagógiai megoldások helyi szintű kidolgozására, megvalósítására. A kormány szerezzen érvényt a hatályos törvényeknek, ne szabotálja, hanem segítse az integráció tényleges megvalósulását! Ezt egészítse ki a területi egyenlőtlenségeket, komplex intézkedési tervekkel.

Magyarországon, Európa nyugati feléhez hasonlóan, olyan komplex társadalomfejlesztési programokra van szükség, amelyek országos és helyi szinten egyszerre tűzik célul a munkahelyteremtést, az oktatásügyi integrációt és a településeken belüli lakóhelyi szegregáció csökkentését. E fejlesztések csak akkor vezethetnek sikerre, ha a közigazgatási szervek, az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények, valamint a különféle civil szervezetek szorosan együttműködnek egymással a hátrányos helyzetűek integrálása érdekében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszakadók, elesettek integrációja akkor lehet igazán sikeres, ha a politikusok, döntéshozók maguk járnak élen a diszkrimináció és a szegregáció elutasításában. Ebből a szempontból különösen károsnak tekinthető a közoktatási helyettes államtitkár "hitvallása".

Osztolykán Ágnes
országgyűlési képviselő,
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke