2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Külön értesítést is kapnak a kisebbségi választók
2010. 08. 17. 00:00

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-ig lehetett kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől, ezt országosan több mint 220 ezren tették meg.

Azokon a településeken tehát, ahol a helyi választási bizottság kisebbségi választást írt ki, a kisebbségi jegyzékben szereplő polgárokat nem csak az önkormányzati szavazás helyszínéről értesítik, hanem a kisebbségi voksolás helyéről is. (Ebben a borítékban azonban nincs ajánlószelvény, hiszen a kisebbségi jelölteket a kisebbségek szervezetei indíthatják; ők dönthetnek arról, kik szerepelnek majd a szavazólapon.)

A települési kisebbségi választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú, vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-ig lehetett kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől, ezt országosan több mint 220 ezren tették meg. Július 15-e után a jegyzékre már nem lehetett felkerülni, az azon szereplő választópolgárok száma azonban csökkenhet. A jegyzékről ugyanis törölni kell az időközben elhalálozott, vagy választójogukat elveszítő embereket, illetve azokat, akik elköltöztek a településről vagy a fővárosi kerületből.

A települési kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottságnak legkésőbb augusztus 9-ig ki kellett írnia, ha a településen az adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján elérte a harmincat. (A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően harminc alá csökken.)

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 1.604 településen összesen több mint 2.344 kisebbségi választást írtak ki a helyi választási bizottságok. Ott, ahol tartanak kisebbségi választást az önkormányzati választással egy napon, október 3-án, a helyi választási iroda vezetőjének (a jegyzőnek) a kisebbségi választás kitűzését követően, de augusztus 19-ig el kell juttatnia a választópolgárhoz az úgynevezett kisebbségi értesítőt. (Ez - hogy könnyen megkülönböztethető legyen az önkormányzati választás fehér színű értesítőjétől -, zöld színű.)

A jegyző dönti el, hogy a kisebbségi értesítőt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó értesítővel és ajánlószelvényekkel együtt, vagy külön, zárt borítékban juttatja el a választópolgárokhoz.